Csődök Amerikában

A pénteki kisebb esés után tegnap újból a negatív tartományba tartott a BUX. Napközben ugyan az index javulóban volt, 23 292,02 pontig emelkedett, de a kereskedés végén a magyar mutató 22 841,79 ponton állt, ami 0,53 százalékos csökkenésnek felelt meg. A piacra egyértelműen negatívan hatott az olajár csökkenése, valamint az amerikai jelzálog-hitelezési piac legnagyobb szereplőjének csőd közeli állapota.

2007. 03. 13. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedéssel indult, majd csökkenéssel zárult tegnap a kereskedés. A BUX árfolyamában délelőtt fellendülés mutatkozott, mert a térség piacain igen jelentős vételi nyomás alakult ki. Záráskor azonban a magyar tőzsde indikátora előző értéke alá esett. A fordulatot az okozta, hogy a tengerentúlon a határidős indexek veszteséges irányba váltottak. Szakértők szerint újabb gyengülési hullám alakulhat ki a piacokon, mégpedig azért, mert az amerikai tőzsdéken a jelzálog-hitelező cégek árfolyama meredek esésnek indult. A legnagyobb amerikai jelzálog-hitelező, a Countrywide Financial Corp. bejelentette, hogy februárban minimális mértékben értékesített nem első osztályú hiteleket. A bejelentés hatására a Wachovia befektetési tanácsadó cég eladásra módosította a Countrywide-részvényekre adott korábbi ajánlatát. A piacra negatív hatással volt a Shares New Century Financial Corp. is. A társaság bejelentette, hogy nincs garancia kötelezettségeinek finanszírozására. Elemzők úgy vélik, hogy a New Century Financial a közeljövőben csődbe mehet. Ezt igazolta az is, hogy a Morgan Stanley levelet küldött a társaságnak arról, hogy az általa nyújtott 265 millió dolláros pénzügyi megállapodás körül milyen problémák merülnek fel. A levél értelmében a neves befektetési bank – csatlakozva társaihoz – beszünteti a társaság finanszírozását.
A magyar piacon tegnap 24,6 milliárd forintos forgalom alakult ki. A BUX zárásra 22 841,79 pontra esett vissza. A 0,53 százalékos veszteséget a Mol, OTP, Richter hármas esése okozta. A Magyar Telekom viszont 0,5 százalékot erősödött. A spekulatív papírok közül a Synergon – bár semmi nem indokolta – 1,4 százalékkal gyengült. A Rába viszont drágult, és hasonlóan nőtt a Graphisoft kurzusa is.
A kereskedők a nap végén elmondták, hogy iránytalan, kivárást mutató üzletmenet folyt tegnap. A befektetők az amerikai makrogazdasági adatok hatásait várják, de nagyban befolyásolja a piacot a március 15-i négynapos munkaszünet is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.