időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Töretlen János Károly népszerűsége

Munkatársunktól
2007.05.29. 23:00

Kevés jelenlegi uralkodó mondhatja el magáról, hogy oly mértékben alakította volna országa politikáját, mint I. János Károly spanyol király. A királyi család a köztársaság 1931-es kikiáltását követően hagyta el Spanyolországot, János Károly ezért Rómában született 1938-ban. Hároméves, amikor apja, XIII. Alfonz király meghal. A kisfiút ezután tudatosan készítik fel jövőbeli szerepére. A Franco tábornok akaratának megfelelően monarchiává nyilvánított Spanyolország uralkodójaként 1969 óta képviselte országát. Trónra a tábornok halála után, 1975. november 22-én lépett, hogy egyre szimbolikusabb szerepkörben szerezzen elévülhetetlen érdemeket a spanyol demokratikus átalakulásban. A hadsereg kudarccal végződő, 1981-es puccskísérletekor országszerte közvetített televízióbeszédében állt ki az alkotmányos rend mellett.
János Károly több haderőnemben is kipróbálta magát, többek közt tiszti rangot szerzett a légierőben és a haditengerészetnél is, vitorlázóként részt vett az 1972-es olimpián. Madridban, a Complutense Egyetemen alkotmányjogot és közgazdaságtant hallgatott, folyékonyan beszél spanyolul, angolul, franciául, olaszul, portugálul és katalánul. Hogy népe mennyire kedveli, jól mutatja, hogy Cervantest és Kolumbuszt is megelőzve nemrég minden idők legnépszerűbb spanyolja lett. Felesége, a görög Zsófia királyné hasonló tiszteletnek örvend, nevét több intézmény viseli Spanyolországban. Zeneszeretetéről ismert, egyik legközelebbi barátja volt Msztyiszlav Rosztropovics nemrég elhunyt világhírű csellistának.
Ilyen háttérrel nem meglepő, hogy fiuk, az 1968-ban született Fülöp herceg szintén elhivatott közéleti szereplő, 2004-ben például részt vett a madridi vonatmerényletek után szervezett tömegfelvonuláson. A szintén szenvedélyes – kétszeres bajnok vitorlázó – herceg egyébként sokáig küzdött a feladattal, hogy a trón várományosaként méltó társat találjon magának, választásai azonban sokáig nem elégítették ki a királyi család igényeit. „A hercegnőpiac Európában meglehetősen szűkös” – jegyezte meg egyszer ironikusan Fülöp, aki végül keresztülvitte akaratát, és 2004-ben elvette Letizia Ortiz Rocasolano elismert televíziós újságírót. Az utódlási kérdések iránt mindig fogékony közvéleményt azóta már az foglalkoztatja, hogy a párnak eddig két lánygyermeke született.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.