időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Új rendező a nemzetközi politika színpadán

Stefan Lázár
2007.05.07. 23:00

Mintha Angela Merkel bűvészi adottságokkal rendelkezne – a határon innen és azon túl. A német kormányfő minden lépése a siker jegyében zajlik. Születésnapi ünnepség Berlinben az EU létrejöttének ötvenedik évfordulóján, a világ vezető ipari államainak (G8) csúcskonferenciája Heiligendammban. A „glóbusz asszonyának” elismerő címével illetett, egyszerre három jelentős tisztséget viselő személy fogja össze ma a világpolitika fonalait.

(Köln)
Angela Merkel kancellár középpontba kerülését magyarázza, hogy jelenleg az Európai Unió és a G8 soros elnöke, ráadásul Tony Blair, Jacques Chirac, George W. Bush visszavonulása, illetve megrendült pozíciója is az ő malmára hajtja a vizet. Ehhez járul a kitűzött célok és a rendelkezésre álló lehetőségek közötti egyensúly okos kialakításával jellemezhető politizálás. A kancellár asszony anélkül képes kézben tartani a világpolitika szálait, hogy a német érdekek előtérbe helyezését vethetnék a szemére. Elismeréssel beszélnek az elemzők Merkel szorgalmáról is. Az unió költségvetését hét esztendőre szabályozó megegyezés aligha jutott volna túl az előzőleg megmászhatatlannak vélt barikádon, ha a kancellár nem veszi magának a fáradságot, hogy tetemes időt, energiát igénylő, bilaterális tárgyalásokon készítse elő annak elfogadását. „Amíg Schröder szivarozna, addig Merkel beszél!” – támasztja alá e tételt, összehasonlítva elődjével, egyik közvetlen környezetében dolgozó munkatársa. Simulékony, közvetlen modora egyben lehetőséget nyújtott neki arra is, hogy népszerűsítse, sőt elfogadtassa azt a meggyőződését, amely szerint az egymás iránt tanúsított tolerancia jelenti a kontinens szellemi erejét.
A Merkel iránt jelenleg megnyilvánuló bizalom jövedelmező tőkének látszik. Bizonyítják ezt a lengyelekkel, az amerikaiakkal, a közel-keleti válságot meghatározó izraeliekkel és palesztinokkal folytatott tárgyalásai. A szomszéd államot megkerülő orosz–német olajvezeték terve Varsó sértődött tiltakozását váltotta ki, és az uniós jubileum alkalmából előterjesztett „berlini memorandum” aláírásának elutasításával fenyegetett. Aprólékos diplomáciai előkészítéssel Merkelnek sikerült jelentősen csökkentenie Varsó aggodalmait. A Berlin–Washington-viszony fagypontra süllyedt azt követően, hogy a Schröder-kabinet megvonta támogatását az Egyesült Államok iraki akciójától. Az amerikaiak erre az ENSZ Biztonsági Tanácsába igyekvő német ambíciók előtt csapták be a kaput. Angela Merkel nem hajtott végre száznyolcvan fokos fordulatot, de gesztusaival addigi tartózkodó magatartásának feladására késztette Bush elnököt.
Külpolitikájának pozitív mérlege mellett, a kancellár asszony belpolitikai helyzete miatt sem panaszkodhat. Merkel az ország legnépszerűbb politikusa. Ha parlamenti választásokra kerülne sor, akkor az általa vezetett kereszténydemokraták biztos győzelmet aratnának, és szövetségre lépve a liberálisokkal pontot tehetnének az SPD-vel kötött nagykoalíciós kényszerházasság végére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.