időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Új rendszerváltást szorgalmaztak

Bákonyi Ádám
2007.05.02. 19:00

„Becsaptatok”, „megsarcoltatok” – üzente a kormánynak május elseje alkalmából a Liga szakszervezetek és a Munkástanácsok. A négy másik, eddig kormánybarátnak számító konföderáció tiltakozásul az idén távol tartotta magát az MSZP rendezvényétől, így a kormányfő maga kereste fel a szakszervezeti vezetőket, akiknek azt mondta: a 2008-as költségvetés szigorú lesz, de újabb megszorításokra nem kell számítani.

Sör és virsli helyett mintegy ötszázan tiltakoztak a munkavállalókat aránytalanul sújtó terhek, a romló életminőség ellen a Liga és a Munkástanácsok Olimpiai parkban tartott demonstrációján. Mivel a kormány egy májusfát állított a Hősök terén, ahová az emberek jókívánságait tartalmazó szalagjait várták, Gaskó István a megjelentek nevében a „becsaptatok”, illetve „megsarcoltatok” üzenetet küldte a kabinetnek.
– Azért, hogy hatalomban maradhasson, a kormány becsapta az embereket, elhallgatta a gazdaság valódi helyzetét, a hazugság árát pedig a munkavállalókkal fizetteti meg – mutatott rá a Liga elnöke. Hangsúlyozta, a megszorító intézkedések átlagosan 4 százalékos reálbércsökkenést okoznak, a közszférában több tízezren bizonytalanok abban, lesz-e holnap munkájuk, mindemellett nem elég hatékony a feketemunka és a munkahelyi jogsértések elleni fellépés.
Palkovics Imre beszédében uniós bérfelzárkóztatást követelt. Mint mondta, jelenleg a magyar átlagbérek az EU-átlagnak mindössze 27 százalékát teszik ki, a lakosság kétharmada ma az 1960-as évek életszínvonalán él. A Munkástanácsok elnöke szerint Magyarországon a tőke és a multinacionális cégek diktálják – egyebek mellett – a bérek alakulását, és „ahol diktálnak, ott diktatúra van”. Emlékeztetett, míg a rendszerváltás óta évente átlagosan 2,2 százalékkal nőtt a GDP, a reálbérek pedig 0,2 százalékkal, addig a multik évről évre 20 százalékkal növelték profitjukat. Mindezek tükrében az érdekvédő kijelentette, hogy a 18 éve alakuló rendszer megbukott, ezért új rendszerváltásra lenne szükség. A kormánynak és az országgyűlési képviselőknek írt petíciójukban a tiltakozók követelik, hogy foglalkozzanak a társadalom valódi problémáival, a munkavállalói kiszolgáltatottság megszüntetésével, a méltányos és arányos közteherviselés megteremtésével.
Mindeközben a hagyományok szerint a Városligetben ünnepelt az MSZOSZ, a SZEF, az Autonómok és az ÉSZT. A munkavállalók helyzete miatti elégedetlenségüket kifejezve a négyek most nem mentek át az MSZP és Gyurcsány Ferenc majálisára. A kormányfő azonban felkereste az érdekvédőket, akikkel a nyilvánosság kizárásával egyeztetett.
A szakszervezeti vezetők arra figyelmeztették a miniszterelnököt, hogy társadalmi támogatottság nélkül nem vihetők véghez a reformok, amiket az érdekvédők túl gyorsnak, szakmaiatlannak, erőszakosnak, kommunikációjukat pedig arrogánsnak és a cinikusnak tartják. „Eddig és ne tovább!” című kiáltványukkal összhangban felhívták a kormányfő figyelmét arra, hogy a bérből és fizetésből élők teljesítőképességük határához értek, így elfogadhatatlannak tartanak bármilyen jogcímen megfogalmazott újabb adó- és járulékemelést.
Úgy tudjuk, Gyurcsány Ferenc meglehetősen szűkszavúan, diplomatikusan reagált a felvetésekre, ugyanakkor közölte, hogy a 2008-as költségvetés szigorú lesz, de újabb megszorításokra nem kell számítani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.