Adalékanyagok a bioélelmiszerekben

Nemcsak a mindennapi élelmiszerekben, hanem a biotáplálékokban is felfedezhetők „E” kódszámmal jelölt anyagok. A dioxinnal szennyezett guargumi így ezekbe is belekerülhet. Az adalékokat szigorú szabályok szerint használják a biotermelésben, így aggodalomra nincs ok – állítják a szakemberek.

2007. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ökológiai élelmiszerek előállításánál is használnak bizonyos adalékanyagokat, de ezek nélkül nem lehetne előállítani, vagy tartósítani azokat. Jó néhány E számmal jelölt vegyület egyáltalán nem kerülhet a bioételekbe, ilyenek például az ízfokozók, színezékek, mesterséges édesítőszerek és a mesterséges stabilizátorok.
Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kht. ügyvezetője elmondta: a biotermékek fogyasztásánál nem kell számolniuk a vásárlóknak a toxikus hatásokkal. A guargumiügy azonban árnyékot vetett a biotermékekre is, mert egy csokoládés italt ki kellett vonni a forgalomból. Ebben az esetben a dioxin a rossz tárolás miatt kerülhetett bele a guargumiba. A több száz „E” élelmiszeradalékból mindössze 43 (mint például az aszkorbinsav) alkalmas arra, hogy a biotáplálékba kerüljön. Alkalmazásuknak szigorú szabályai vannak, s fel kell tüntetni az anyagok nevét és mennyiségét, valamint az élelmiszert ellenőrző szervet és kódszámát. Roszik Péter hangsúlyozta: az Európai Unió előírása szerint évenként ellenőrizni kell a bioélelmiszerek tárolását és szállítását a gazdaságokban, az üzletekben és a terjesztőknél. Egy élelmiszer csak akkor kaphat bio minősítést, ha 95-100 százalékban bioalapanyagokból készül, s az előállításánál nem használtak szintetikus anyagot, toxikus növényvédő szert, génmanipulált növényszármazékot, s nem kezelték sugárzással a területet. A kártevőket kézzel szedik össze vagy természetes eredetű szerrel permetezik. – A biokultúra legnagyobb hódolója Európában Nagy-Britannia, ahol az élelmiszerek egynegyede biotermék, Dániában a gyerekeket hároméves korukig csak biotáplálékkal etetik – tette Roszik Péter.

Veszélyes alkotó a tésztában. Időközben hat gluténmentes termékét hívta vissza a dunaföldvári Ihász pékség, miután a múlt héten kiderült: a gyártásukhoz használt guargumi dioxintartalma eléri az egészségügyi határértéket – tájékoztatta lapunkat Ihász Kornélia cégvezető. Elmondta, hogy az országban lehetséges dioxinszennyezések hírére a forgalmazóval, illetve a megyei állat-egészségügyi hatósággal közösen úgy döntöttek, hogy megvizsgáltatják a stabilizátort. Az eredmények a múlt héten készültek el, akkor tájékoztatták kereskedelmi partnereiket a viszszahívásról. Hozzáfűzte: az információt, az áru pontos adataival, lejárati idejével egyetemben honlapjukon is feltüntették, azóta magánszemélyek is folyamatosan küldik vissza a gyanúba keveredett terméket, amelynek a vételárát és a szállítási költségét jóváírják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.