Ömlik a pályázati pénz az MSZP közeli vállalkozásokhoz

Két MSZP-hez köthető Hajdú-Bihar megyei cég is óriási összegeket nyert az elmúlt években az Agrár- és vidékfejlesztési operatív program keretében. A debreceni székhelyű Agrárgazdaság Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. több mint 112 millió forintot, míg a hajdúnánási Tedej Zrt. csaknem 650 millió forintot kapott AVOP-pályázaton. A dolog érdekessége, hogy az Agrárgazdaság Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjének és egyik tulajdonosának, Forgács Barnának a fia, Forgács Barnabás 2005. júliusa óta éppen az AVOP-ot felügyeli a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. A tárca szerint nincs összeférhetetlenség.

2008. 02. 16. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz millió forintot nyert két, szocialista körökkel kapcsolatba hozható cég az Agrár- és vidékfejlesztési operatív program (AVOP) keretében. Az egyik társaság, a hajdúnánási Tedej Zrt. e programnak köszönhetően 2005 és 2006 között mintegy 650 millió forinttal lett gazdagabb, ezzel a Hajdú-Bihar megyében kiosztott AVOP-os pénzek csaknem hat százalékát nyerve el.
A dolog érdekessége, hogy a cégben fontos tisztséget töltött és tölt be Bódi László és Bódi Lászlóné, akiknek lánya, Kőrösiné Bódi Judit komoly MSZP-s múlttal rendelkezik. A hölgy a 2002-es országgyűlési választáson még nem indult jelöltként, de az MSZP országos listáján a 137. helyet kapta meg. Ennél komolyabb eredményt ért el a 2002-es őszi önkormányzati választáson, hiszen októberben a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés MSZP-s tagja lett. A szocialisták bizonyára meg lehettek elégedve Kőrösiné Bódi Judit munkájával, hiszen a politikus négy évvel később, 2006 októberében ismételten bekerülhetett a megye közgyűlésébe, s ezt még megfejelte azzal, hogy ugyanekkor pártlistán bejutott Hajdúnánás képviselő-testületébe is. Itt a lánya váltotta az apját, mert 2006-ig Bódi László több cikluson keresztül a hajdúnánási testület tagja volt, természetesen az MSZP színeiben. Az önkormányzati politikai karrier mellett Kőrösiné Bódi Judit az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Észak-alföldi régió koordinátora, társadalmi munkában pedig az MSZP hajdúnánási alapszervezetének elnöke. A város honlapja szerint a hölgy férjezett, a dolog érdekessége pedig az, hogy férje, Kőrösi Róbert szintén a Tedej Zrt. tagja.
Hasonlóan érdekes a szintén a megyében tevékenykedő, debreceni székhelyű Agrárgazdaság Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. helyzete is, amely 2005 és 2006 között több mint 112 millió forintot nyert az AVOP keretében. A cég ügyvezetője Forgács Barna, aki Kőrösiné Bódi Judittal együtt ül a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés MSZP-frakciójában. A férfi egyébként az Agrárgazdaság Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. közvetlen irányítását biztosító befolyással rendelkezik. Forgács Barna emellett arról is ismeretes, hogy a 2006-os országgyűlési választáson Hajdú-Bihar megye 3-as számú egyéni választókerületében az MSZP jelöltjeként elindult Kósa Lajos, Debrecen polgármestere ellen, de alulmaradt. Forgács Barna társadalmi munkában a Magyar Agrárkamara alelnöke, a Hajdú-Bihari Agrárkamara és a Hajdú-Bihar Megyei Vadászkamara elnöke. A legérdekesebb azonban, hogy Forgács Barna fia, Forgács Barnabás 2005 márciusa és 2006 augusztusa között az FVM irányító hatósági főosztályán dolgozott, 2005. július és 2006. augusztus között magát a főosztályt vezette, ahová éppen az AVOP Program menedzsmentosztály is tartozott. Főosztályvezetőként tevékenységének leírása: „SAPARD, AVOP, NVT irányító hatósági feladatok, programkoordináció”. Forgács Barnabás 2006 augusztusa óta az FVM agrár-vidékfejlesztési főosztályát irányítja. Főosztályvezetőként tevékenységének leírása: „SAPARD, AVOP, NVT, Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósági feladatok, program koordináció, szaktanácsadás, megújuló energia”.
Forgács Barnabás tehát évek óta az AVOP területén is dolgozik. Megkérdeztük hát a minisztérium sajtóügyeletét, hogy a minisztérium nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy miközben Forgács Barnabás évek óta az AVOP területén is dolgozik az FVM-ben, édesapja, Forgács Barna cége, az Agrárgazdaság Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. 2004 és 2006 között 112 millió forint AVOP-os támogatást nyert el. A tárca sajtóügyelete azt közölte, hogy „álláspontjuk szerint nincs összeférhetetlenség.” – Nem alkalmazható hátrányos diszkrimináció egyetlen gazdasági szervezettel szemben sem, és a támogatások elbírálása, valamint ellenőrzése az ön által is minden bizonnyal jól ismert rendszeren keresztül történik – tette hozzá az FVM Sajtóiroda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.