Cáfolni nincs értelme, mert nincs mit

2008. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapítható: a baloldali, balliberális értelmiség, a „véleményformálók” alapvetően azért nem követelik meg saját kormányukon a demokratikus normák és erkölcsök betartását, mert meggyőződésük szerint a Fideszt és Orbán Viktort minden áron távol kell tartani a hatalomtól. Távol kell tartani, mert utóbbiak – állításuk szerint – „antidemokratikus” és „szélsőséges” politikai erők, amelyek veszélyt jelentenek Magyarország számára.
Ezeket az állításokat persze bizonyítaniuk is kellene. Meg is próbálják, s különféle jelzőkkel, jellemzőkkel és tulajdonságokkal stigmatizálják politikai ellenfelüket. Érdemes sorba venni és kritikailag elemezni, milyen kijelentések hangzanak el a fenti tétel alátámasztására.
1. Antidemokratikusak. Miért is? Ismert és megkopott érvek jönnek ilyenkor elő: az Orbán-kormány idején a parlament csak háromhetente ülésezett, nem igazán működtek a parlamenti vizsgálóbizottságok, a kormány rá akarta erőltetni a saját értékrendjét a magyar társadalomra. Azután ellenzékben – 2002-től – a Fidesz „képtelen volt beletörődni” a vereségébe, Orbán Viktor állandóan „vágyta a hatalmat”, arról beszélt, hogy a haza nem lehet ellenzékben, tehát kirekesztő volt, 2006-ban megtévesztette a választókat az ígéreteivel stb. Kétségtelen, hogy a háromhetes ülésezést, avagy a parlamenti vizsgálóbizottságok működésképtelenségét lehet bírálni, azonban önmagukban ezek a tények még nem elegendők ahhoz, hogy a Fidesz demokrácia és jogállam iránti elkötelezettségét megkérdőjelezzék. Nem beszélve arról, hogy egyfelől a négyéves kormányzásuk időszakának sikereit még politikai ellenfeleik sem kérdőjelezik meg, 2002 óta ellenzékben van a Fidesz, a demokrácia minőségét pedig döntően a mindenkori kormányzati hatalom szabja meg, s nem az ellenzék.
2. Szembefordulnak a parlamentarizmussal. Indokok: 2002 után Orbán Viktor kivonult a parlamentből, s csak ritkán vesz részt annak munkájában. 2006 őszén pedig, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után „utcai” politizálást folytattak, demonstrációkat tartottak, nem határolódtak el eléggé a Kossuth téri csoportosulásoktól, amelyek a „rendszer megdöntését” tűzték ki célul, lázítottak, 2007 tavaszán a frakció még kordont is bontott a Parlament előtt stb. Ezzel veszélyeztették a parlamentarizmust, hiszen a demokratikus politika „igazi” színhelye mégiscsak a parlament. Ezen kívül népszavazási kezdeményezéseket indítottak, tehát a közvetlen demokráciát helyezték előtérbe a képviseleti demokráciával szemben, ami felborítja a magyar berendezkedést.
Ezek az érvek gyenge lábakon állnak. Nyilvánvaló, hogy ami valójában veszélyeztette a demokráciát, az az őszödi beszéd tartalma volt – maga a vallomás a választási visszaélésekről. A kormányfőnek és a kormánynak távoznia kellett volna, ám ezt parlamenti eszközökkel nem lehetett elérni. A Fidesz joggal tartott demonstrációkat, hiszen ez minden valamirevaló demokráciában így történt volna, a demonstráció és az utcai tüntetés az európai demokráciák nagy hagyománya. Másfelől, a népszavazás intézménye szerte Európában ismert és használt, nemcsak Svájcban, de például Írországban, Belgiumban, Olaszországban, Spanyolországban is. Ráadásul a magyar alkotmány kifejezetten fontos szerepet szán a közvetlen demokrácia intézményeinek – tehát a Fidesz alkotmányosan járt el kezdeményezésével.
3. Populisták. Miért is? Mert a 2006-os választási kampányban túlígérte magát a Fidesz, mert népszavazást kezdeményezett olyan „populista” kérdésekben, ami mindig tetszik az embereknek, mert mindig osztogatni akar, mert adócsökkentést és béremelést ígér, mert a kisemberek szája íze szerint beszél stb. Nos, a kormány és szellemi holdudvara által szajkózott „populisták” jelző a neoliberális politikai erők első számú szitokszójává vált. Tartalma olyan általános alakot öltött, hogy lényegében véve immáron mindenkit a populizmus bélyegével illetnek és támadnak, aki nem követi a nemzetközi pénzintézetek és világcégek által diktált neoliberális filozófiát és kormányzati politikát. Kiindulópontja ennek az, hogy a neoliberális elveket – kevés állam, minden területen piac, privatizáció, a verseny megjelenése a szociális-közszolgáltató szférákban is, lásd egészségügy, s általában az emberek öngondoskodása, a szociális hálózat leépítése – csak egy szűk, felvilágosult elit érti és képviselheti, az „emberek” szűk látókörűek, nem fogják fel a neoliberalizmus csodatevő erejét, ezért őket ki kell zárni a fontos döntésekből. Az a politikai erő viszont, aki az emberek véleményét és érdekeit is figyelembe veszi, csak populista lehet, aki kedveskedik a népnek, de közben gátolja a szép jövő eléréséhez vezető neoliberális utat. Tehát: aki népszavaztat, az populista, aki demonstrációt tart, az populista, aki béremelésről, jobb életről, szociális gondoskodásról, a szegények védelméről beszél, az populista.
Valóban, a Fidesz „ebben az értelemben” – neoliberális szemszögből – valóban populista. Más megközelítésben viszont a kereszténydemokrata ihletésű szociális piacgazdaság híve, itt-ott merítve a szociáldemokrácia értékeiből is, valamint kiindulva a nemzet fennmaradását szolgáló érdekekből, s ezzel valóban gátolva a nemzetközi intézmények érdekeit szolgáló neoliberalizmus céljait. Talán utóbbi a probléma…
4. A múltat képviselik. Ezt kettős értelemben hangoztatják a baloldali véleményformálók. Egyfelől arra utalnak, hogy a Fidesz „nem modern”, nem reformer, nem halad együtt a legújabb trendekkel – azaz, ismét csak, nem neoliberális. Olyan értékeket hangoztat még mindig, mint az erős állam, a gondoskodó állam, a szociálisan rászorultakon, a családosokon segíteni szándékozó állam, ezen kívül a totális privatizáció ellen fellépő, az állami tulajdont nem eleve a rossz megtestesítőjének tartó politika, a nemzetközi versengésben az országot nem teljesen védtelenné tenni akaró politika, a versenyt a gazdaságon kívüli területekre – mint kultúra, szociális szféra, tudomány stb. – nyakló nélkül ráengedni nem szándékozó politika stb. Márpedig ezek a huszadik század elavult értékei, ezeken a huszonegyedik század túllépett, ahogyan az egészségügyi miniszterük elszólta magát, „a profitról szól az egész világ”, ehhez képest a Fidesz maga a múlt. De a múltat képviseli a Fidesz egy másik értelemben is: a reformellenesség mögött az húzódik, hogy a szocializmust, a kádárizmust kívánják visszahozni Magyarországra. Ahhoz képest, hogy az emberekkel a neoliberalizmus szellemében meg kellene értetni, hogy „nincs ingyenebéd”, és „mindenért fizetni kell” (hiába fizettek szerencsétlen emberek adó és járulék formájában óriási összegeket eddig is), a Fidesz a népszavazási kezdeményezésével azt kívánja elhitetni az emberekkel, hogy van és lehet ingyenes egészségügy és oktatás, hogy visszatérhet a Kádár-rendszer idilli világa. Tehát szabad demokraták és szocialisták kijelentik: a polgári párt szocializmust akar, a múltat akarja.
Ezek az érvek – finoman szólva – nem meggyőzők. A Fidesz által képviselt irányvonal a modern konzervativizmus, neokonzervativizmus értékeiből merít, Magyarországon kívül ezen értékekről értelmes politikai vitákat lehet lefolytatni. Másfelől, ami igazán sajátos, az a szocializmus vádja. A két baloldali párt és holdudvaruk a népszavazási kampányban többször elsütötték, hogy aki nem akar vizitdíjat, kórházi napidíjat és tandíjat, az a szocializmust, azaz az ingyenességet kívánja visszaállítani. Elképesztő vádaskodás ez akkor, amikor Európában az egyik országban van vizitdíj, a másikban nincs, de egyikük sem szocialista ország… Ami különösen pikánssá teszi ezt az érvelést, az kétségtelenül a kormány és a szocialista párt összetétele: a kormány és a párt vezető embereinek döntő része egykori KISZ KB-s, akik a nyolcvanas években a kádári szocializmus megrögzött hívei voltak, élükön Gyurcsánnyal. Meglehetősen rossz lelkiismeretre vall a kezdettől antikommunista, polgári beállítottságú Fideszt a kádári szocializmus visszahozásával vádolni.
5. Szélsőségesekkel kokettálnak és antiszemita felhangokkal terhesek. A vádak a következők: igaz, hogy a Fidesz kormányzása idején nem lépett koalícióra a MIÉP-pel, de nem határolódott el tőle eléggé, ezen túl az elmúlt években nem határolódott el a Jobbiktól, aktuálisan pedig nem elég határozottan és nem elég sokszor határolódott el a Magyar Gárdától. Valamint: képtelen volt a zsidóellenes megnyilvánulásoktól megfelelő számban elhatárolódni. S az egyik, már nem a legfrissebb színes: a népszavazási kampányban Kóka János rámutatott az egyik Fidesz-plakátra – amelyen nagyjából az állt, hogy „vizitdíj, kórházi napidíj, tandíj – megszabadulunk tőlük” –, s azt mondta, hogy a „tőlük” itt többet jelent, mint a díjakat, a tőlük… – nem mondta tovább, de nyilván a zsidóságra gondolt, s máris rasszizmust emlegetett. A Fidesz tehát egy gyanús, rasszista és antiszemita felhangoktól nem mentes párt, az isten mentsen meg tőlük „bennünket”, baloldaliakat.
Ezek a vádak, amelyek a leghangosabbak, de egyben a legmegalapozatlanabbak is, főleg az SZDSZ holdudvarából hangoznak el. Kár lenne hosszan taglalni, hogy a Fidesz négy év alatt szinte semmilyen kapcsolatban, még beszélő viszonyban sem volt a MIÉP-pel a kormányzása idején, hogy a Jobbik minden igyekezete ellenére sem tudott érdemi politikai kapcsolatokat kiépíteni a Fidesszel (ami mellesleg talán túlzott óvatosság is volt a Fidesz részéről), s hogy a Magyar Gárdától nem győzött távolságot tartani a párt. Ezen túl, mindig kínosan elkerülte az alkalmakat, hogy a Kossuth téri radikális tüntetőkkel akár egyszer is közösen demonstráljanak. S végül, a Fidesznek jók a kapcsolatai az izraeli Likud-tömbbel (egyszer testvérpártnak nevezték őket), s korrekt a viszony a zsidóság eleddig meghatározó képviseleti szervezetével, a Mazsihisszel. Meggyőződésem, hogy a polgári párt eddigi pályafutása során feltűnő gonddal vigyázott arra, hogy még a látszatát is elkerülje a szélsőségességnek avagy az antiszemitizmusnak, amit legújabban Szabó György XIII. kerületi Fidesz-képviselőnek a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtti tüntetésekben játszott szerepe is mutatott.
A párt ebbéli igyekezete azonban a sok tekintetben abnormális magyar viszonyok között nem hozott számukra különösebb hasznot, a politikai ellenfelek gyakorlatilag tevékenységüktől, gesztusaiktól, a tényektől teljesen függetlenül hangoztatják unalmassá vált vádjaikat. A baloldal, de főleg a szabad demokraták ebbéli mániájának valószínűleg pontosan átgondolt politikai előnyszerzés a célja, amivel versenyezni, amit ellensúlyozni jelen körülmények között – láthatóan – nem lehet. Ám tanulság lehet a Fidesz számára, hogy a kínos erőfeszítéseknek sincs semmi értelmük, egyszerűen elég lenne egy természetesen toleráns politika folytatása, ami eddig is megvolt, bizonygatni semmit nem kell és cáfolni sincs értelme semmit, mert nincs mit.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.