Juhász villaépítői megbízható partnerek

Juhász Ferenc MSZP-elnökhelyettes egykori rózsadombi, több mint kétszáz négyzetméteres szolgálati lakását is a Toma-Bau Zrt. újította fel, a politikus honvédelmi minisztersége idején – tudta meg lapunk. Juhász két évig lakott az ingatlanban, míg a Honvédelmi Minisztériumtól százmilliós megbízásokat elnyerő cég munkatársai a Lejtő utcai luxusvillájának felújításán dolgoztak.

2008. 06. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhatvanmillió forintért kínálta megvételre a Honvédelmi Minisztérium (HM) ingatlankezelő hivatala azt a szolgálati lakást, amelyet 2006-ig a mindenkori honvédelmi miniszterek használhattak a Rózsadombon. A több mint kétszáz négyzetméter alapterületű, impozáns, hétszobás villa azonban nem kelt el. A HM közlése szerint Szekeres Imre, a tárca jelenlegi vezetője nem tartott igényt az ingatlanra, és utasítására a lakást átadták a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak. A minisztérium sajtóosztályán azonban több mint egy hete nem válaszolnak arra a kérdésünkre, hogy 2002 és 2006 között ki vette igénybe a luxuslakást.
*
A villában az Orbán-kormány idején Szabó János akkori honvédelmi miniszter lakott. A tárcánál elrendelt hírzárlat nem lehet véletlen. Lapunk ugyanis úgy tudja, hogy 2002-ben, a kormányváltást követően a luxusvillát Juhász Ferenc új honvédelmi miniszter – az MSZP mostani elnökhelyettese – számára alakították át, kicserélték például a konyhaberendezéseket, és egyes helyiségek közé boltíveket építettek be. A munkákat itt is az a Toma-Bau Zrt. végeztette el, amely ezek után hozzákezdett Juhász Lejtő utcai villájának átalakításához.
Juhász Ferenc megkeresésünkre közölte: valóban igénybe vette a luxusingatlant 2002-től egészen 2004-ig, ezután viszont átköltözött a család budai, Lejtő utcai villájába. Állítása szerint nem tudta, kivel újíttatták föl az ingatlant, a felújítás után látta először a lakást.
A Toma-Bau Zrt. lapunk birtokába került dokumentumai szerint az Árvácska utcában a munkatársak 2002 augusztusától októberéig tevékenykedtek. Innen könnyen átruccanhattak a közeli Németvölgybe, ahol Juhász Ferenc vásárolt magának kétszintes ingatlant, ahol 2004 tavaszáig folyhattak a szállítások, felújítások.
Mint arról beszámoltunk, a Toma-Bau Zrt. – amely a 2002-es kormányváltás után egy rövid időre nehéz anyagi helyzetbe került – Juhász minisztersége idején százmilliós megbízásokat nyerhetett el a HM-től laktanya-üzemeltetésre és egyéb kivitelezési munkákra. A volt honvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban úgy érvelt: a társaság magáncélú megbízása nem összeférhetetlen, hiszen a Katonai Biztonsági Hivatallal egyeztetve az összes HM-vezető szolgálati és magánlakásait ez a társaság újította fel.
Mint megírtuk, a Toma-Bau Zrt. valóban nemcsak Juhásznak dolgozott, hanem számos magas rangú katonatisztnél is megjelentek a cég kőművesei. H. Zoltán befolyásos nyugállományú tábornoknak például Budaörsön segítettek kétszintes villát építeni, de „tanácsokat adtak” a főtiszt szüleinek lakásfelújításához, és építettek számára egy családi házat Balatonkenesén is.
Itt a tábornok telekszomszédja is kedvet kapott a Toma-Bau Zrt. alkalmazásához, hiszen H. Zoltánt kérte fel arra, hogy újítsa fel ausztriai szállodarészének apartmanjait. A balatoni szomszédnak H. Zoltán felkérésére a Toma-Bau építésvezetője „csökkentett munkadíjért” végeztette el a munkát, ezért nyaralást ígértek cserébe a festői környezetben lévő wellnesshotelban. Az önkormányzati választások idején egyébként ebben – a többek között alvókúrákra szakosodott – szállodában tartottak felkészítést az SZDSZ polgármesterjelöltjeinek.
Ez sem lehet véletlen, hiszen H. Zoltán szállodatulajdonos balatoni szomszédja nem más, mint Rudas László, az Istenhegyi Magánklinika vezetője, aki sajtótájékoztatón népszerűsítette a kormány terveit az egészségügyi finanszírozás átalakításáról Horváth Ágnes jobbján, a szabad demokrata egészségügyi miniszter bukása előtt. A Toma-Bau Zrt. nemrég csaknem 200 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el egy martfűi szálloda felépítésére a Bajnai Gordon által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség révén az Európai Unió forrásaiból. A társaságnak az európai uniós pénzekből jutott technológiai fejlesztésre is több mint tízmillió forint, de kapott közel kétmilliót szakmaspecifikus tanácsadás igénybevételére is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.