„Perfektül” képeznek a Zrínyi egyetemen

2008. 06. 30. 17:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös együttműködési keretmegállapodást kötött 1999-ben az akkor még állami tulajdonban lévő Perfekt Pénzügyi Szakoktató és Kiadó Rt. a honvédelmi miniszter felügyelete alá tartozó Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel (ZMNE) – tudtuk meg. A megállapodás értelmében „az egyetem képzési kínálatának bővítése céljából és a polgári szféra felé nyitás érdekében” a társaság levelező és esti közgazdászképzésekben működött együtt az intézménnyel. Ez azt jelentette: felhasználva a tisztképző infrastruktúráját, oktatóit és részvételi lehetőségét, az állami felvételi rendszerben az általa toborzott diákoktól beszedte a költségtérítést, és a hallgatói befizetések terhére gondoskodott a tanárok, illetve az oktatásban részt vevő egyéb személyek díjazásáról. Tehát az egyetem egyes tanfolyamaira ezentúl úgy jelentkeztek a leendő hallgatók, hogy a költségtérítés címén befizetett pénzek egy része a Perfekthez folyt be.
*
Addig ebben a „kiszervezésben” sok kivetnivalót nem is talált az a néhány egyetemi vezető, aki tudott a megállapodásról, amíg nem privatizálták a Perfekt Szakoktató és Kiadó Rt.-t.
Mint ismert, a cég 2000-ben Gyurcsány Ferenc cégének, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-nek a tulajdonába került. Ettől kezdve folyamatosan módosítgatni kezdték az eredeti együttműködési megállapodás feltételeit.
Komoly kötelezettségek
Az ezredfordulón ugyanis a dokumentumok szerint még komoly kötelezettségei voltak a Perfekt Rt.-nek, amelyek fejében intézhette a tanfolyam befizetéseinek kezelését. Papíron például hallgatókat kellett szereznie a külső képzésekre, és ezzel összefüggésben marketingtevékenységet is kellett folytatnia. Tantermeket és oktatástechnikai eszközöket kellett biztosítania az órákhoz, és el kellett látnia a hallgatókat tananyaggal. A később határozatlan idejűvé változtatott megállapodást azonban 2002-ben megváltoztatták. Megszabták például, hogy a beszedett hallgatói befizetésekből a Perfekt a képzésekkel összefüggő költségei fedezésére, átalánydíjként a befizetett teljes bruttó öszszeg kilencven százalékára jogosult, az általa beszerzett oktatási segédanyagokért, tankönyvekért járó teljes bevétel pedig a Perfektet illeti meg.
Szilvásy módosított
A módosítást Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, a cég akkori vezetője írta alá.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki puccsát megelőzően – amikor a jelenlegi kormányfő már kiszállt a Perfektből, és a társaságot Erdős Ákos cége vette át – megszüntették a magántársaság és az állami egyetem közti szerződéseket, és újabb együttműködési kontraktust írtak alá. Ebben már az szerepel, hogy a helyiségeket és az oktatástechnikai eszközöket is az egyetemnek kell szolgáltatnia a Perfekt által „beszervezett” diákoknak, és a ZMNE fizeti a tanári, vizsgáztatói, konzulensi óradíjakat is. A megállapodásban szerepel egy több mint furcsa kitétel is. Az egyetem feladatai között sorolják fel ugyanis, hogy félévenként tájékoztatja a Perfektet a felvett és beiratkozott hallgatói létszámról. Arról azonban a dokumentumok nem adnak információt, hogy erre miért van szüksége a cégnek, amikor a költségtérítések kilencven százalékáért a Perfekt egyik legfőbb feladata a diákok toborzása az új felsőfokú képzésekre. Az újabb egyezség alapján a cégnek már nem kötelező kinyomtatnia vagy megvennie a jegyzeteket, tankönyveket sem, ezeket a „lehetőségéhez képest kell biztosítania”. Azt azonban nem felejtették ki a szerződésből, hogy a Perfekt „véleményt nyilvánít a költségtérítési díjak mértékéről”, vagyis beleszólhat abba, hogy mennyit fizetnek majd a diákok a tanfolyamokért. A lapunk birtokába került nyilvántartás szerint egyébként ez az összeg több mint hetvenezer forintra rúgott egy félévben diákonként.
Könyörtelen feltételek
A Perfekt Rt. vezérigazgatója, Szepessy Hajnalka és az egyetem rektora, Szabó Miklós akadémikus által aláírt 2005-ös módosítás egyértelmű, úgy is mondhatnánk, könyörtelen feltételeket tartalmaz. Az egyetemmel szerződő cég a könyvelés terhes feladatait nem vállalja magára, de kötött határidőn belül pénzt követel azért az oktatásért, amit a Zrínyi tanárai végeznek el többek között a saját eszközeikkel, a saját tantermükben.
A Perfekt Zrt.-t lapzártáig hiába kerestük az ügyben. A honvédelmi tárca elismerte, hogy a Perfekt Zrt. és a ZMNE között 1999. július 31-én köttetett meg az a keretmegállapodás, amely alapján azóta több együttműködési megállapodás is született a Bolyai János Katonai Műszaki Kar képzésének segítésére.
Állításuk szerint „a Perfekt Zrt. együttműködési megállapodás alapján a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem BSc kimenetű képzéseivel kapcsolatos oktatásszervező tevékenységet végez, ezzel növelve az intézmény saját bevételeit, amelyekkel önállóan gazdálkodhat. A konkrét haszon tehát az önköltséges hallgatók számának növekedésében, végső soron pedig a felhasználható bevételek emelkedésében nyilvánul meg, javítva ezzel az egyetem működési feltételeit, miközben némiképp tehermentesíti a központi költségvetést.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.