Időközi polgármester-választás Bicskén

Négyen futnak versenyt Bicske településvezetői székéért: három, papíron független jelölt, míg Tessely Zoltánt (Fidesz–KDNP) az Összefogás Bicskéért Egyesület is támogatja. Érdekesség, hogy a törvények szerint a választáson a helyi menekülttábor lakóinak egy része is részt vehet. A Fejér megyei városban azért tartanak vasárnap időközi polgármester-választást, mert 2008. június 3-án elhunyt Szántó János MSZP-s településvezető.

2008. 10. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyen szállnak ringbe az erős kezű vezetőként ismert polgármester megüresedett székéért, köztük Tessely Zoltán, a Fidesz helyi választókerületi elnöke, aki tagja a bicskei képviselő-testületnek, illetve a Fejér megyei közgyűlésnek is. A politikus 2006 őszén egyszer már megmérkőzött a polgármesteri székért, akkor alig valamivel maradt el Szántó Jánostól. Mint elmondta, akkor úgy vállalta a jelöltséget, hogy nem volt képviselő, nem vett részt a helyi közéletben, 2006 ősze óta – városatyaként – azonban nagyobb rálátása nyílt a településre és annak helyzetére. – Számos jó dolgot sikerült elérnünk Szántó Jánossal közösen, sokszor az ütköző véleményekből is pozitív eredményeket tudtunk kihozni – emlékezett vissza a közös munkára Tessely Zoltán, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy sok mindenben nem értettek egyet az előző polgármester koncepciójával. – Másfél milliárd forint fejlesztési hitelt vettünk fel, és ebből főként útfelújításokra költött a város. Erre szükség volt, de fontosabb lett volna olyan beruházások ösztönzése, amelyek bevételt eredményeznek – mutatott rá a Fidesz– KDNP polgármesterjelöltje.
Tessely Zoltán arra a kérdésre, hogy ha őt választják meg településvezetőnek, milyen program mentén indul el, annyit mondott, mindenről – a problémákról és a tervekről – is meg fogja kérdezni az embereket, szerinte be kell vonni a lakosságot a munkába. Megjegyezte, már a kampány során is igyekeztek a megoldandó feladatokra koncentrálni. – Út menti keresztet állítottunk helyre, játszóteret újítottunk fel, egy megszűnésre ítélt megyei fenntartású középiskola megmentésében sikerült közreműködni, beiskolázási csomagot osztottunk, gyűjtést szerveztünk egy rászoruló család számára – elevenítette fel a kampány eseményeit Tessely Zoltán. A megoldandó problémákról elmondta, összefogást kell teremteni a városban és a képviselő-testületben is, javítani kell a közbiztonság és a köztisztaság helyzetén, meg kell erősíteni a helyi rendőrséget és a polgárőrséget.
Tessely Zoltánon kívül három, papíron független jelölt is indul az időközi polgármester-választáson. Hogy mennyire függetlenek, arra jó példa Fekete Attila, aki az MSZP támogatását is élvezi. Hitet tett mellette egy Szaniszló László nevű férfi is, aki a Független Kisgazdapárt helyi szervezőjének tartja magát. Hegedűs Péter, a szervezet elnöke azonban nyilatkozatban határolódott el Szaniszlótól. Fekete a rendszerváltás előtt a Nógrád megyei Pásztón volt tanácselnök. Ő saját bevallása szerint egy éve él Bicskén, és vallottan az elhunyt polgármester útján menne tovább.
Független, de politikai múltú jelöltként indul Mészáros András, aki korábban már volt SZDSZ-es városatya és szabad demokrata országgyűlésiképviselő-jelölt is. Ő meglepő módon helyi pénz kibocsátásában látja a megoldást. Szerinte ez egy törvényes dolog, a pénzt ott, helyben el lehetne költeni szolgáltatásokra.
A három független induló közül a legérdekesebb Kovács János helyzete, aki az Összefogás Bicskéért Egyesület tagja, amely Tessely Zoltánt támogatja. A bicskei vállalkozó, aki a helyi Ferrotechnika tulajdonosa, a civil szférában szerzett tapasztalatait kamatoztatná, ha elnyerné a város polgármesteri székét. Megválasztása esetén azt ígéri, integratív személyiségként, a szakmaiságra helyezve a hangsúlyt kívánja munkáját végezni.
Érdekesség, hogy a törvények szerint a választáson a helyi menekülttábor lakóinak egy része is részt vehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.