Enyhített büntetés Szabadinak

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság tegnap Szabadi Béla volt agrárminisztériumi államtitkárt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. A harmadfokú bíróság rövidebb próbaidőt állapított meg, és többrendbeli bűncselekményt nem látott megalapozottnak.

2009. 02. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Princz ártatlannak vallja magát. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolt Princz Gábor egykori Postabank-vezér és vádlott-társai ártatlannak vallották magukat tegnap az utolsó szó jogán. Princz hangsúlyozta: a pénzintézet nem önálló életet élt, hiszen a tulajdonos magyar állam mindenről pontosan tudott. A Legfelsőbb Bíróság várhatóan jövő kedden hoz jogerős döntést az ügyben. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla hanyag kezelés miatt pénzbüntetést szabott ki a Postabank egykori vezetőire. (P. T.)


Részben megváltoztatta tegnap a Legfelsőbb Bíróság a másodfokú ítéletet Szabadi Béla ügyében, és két év – két esztendő próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki az agrártárca korábbi politikai államtitkárára hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. A másodfokú ítéletben még négy év próbaidő szerepelt. A volt kisgazda politikust emellett mintegy 400 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a harmadfokú bíróság, míg két vádlott-társára, akik Szabadi munkatársaiként dolgoztak a földművelésügyi tárcánál, pénzbüntetést rótt ki. Az ítélet indoklása szerint Szabadi hivatali visszaélést követett el, amikor szóban arra utasított 18, az agrártárcához köthető gazdasági társaságot, hogy kössenek reklámszerződést a Ferencvárosi Torna Clubbal (FTC), holott ez egyébként nem állt volna szándékukban. A bíróság szerint az államtitkárnak az volt a célja, hogy jogtalan előnyhöz juttassa a sportklubot. Ebben a vádpontban – a másodfokú ítélettel szemben – nem állapított meg hűtlen kezelést a bíróság.
Ugyancsak hivatali visszaélést követett el Torgyán József egykori bizalmasa, amikor arra utasította beosztottjait, hogy első osztályra szóló repülőjegyet vásároljanak titkárnőjének (az ügy hetedrendű vádlottjának) két külföldi utazásra. Ugyanis a köztisztviselők egy kormányrendelet értelmében nem utazhatnak ilyen magas komfortfokozaton – legalábbis közpénzből.
A volt államtitkár azzal valósította meg a hűtlen kezelést, hogy két vádlott-társának (korábbi munkatársainak) túlmunkáját úgy honorálta, hogy utasította a tárca felügyelete alá tartozó Concordia Rt. és a TIG Kht. vezetőit: kérjék fel őket szaktanácsadónak. Így az érettségivel sem rendelkező sofőr és a jogász végzettségű másik vádlott több millió forint közpénzt kaphatott tényleges munka nélkül.
A büntetőügy azért kerülhetett harmadfokra, mert az első- és másodfokú ítélet részben ellentmondott egymásnak. A Legfelsőbb Bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott súlyos, gyógyíthatatlan betegségét és azt, hogy a büntetőeljárás több mint nyolc esztendeje tart.
Szabadi Béla a jogerős ítéletet úgy kommentálta: ahhoz képest, hogy nem követett el semmit, roppant súlyos az ítélet. Azt állította: olyan dolgok miatt ítélték el őt, amelyekről a minisztérium felső vezetése – élén Torgyán Józseffel – közösen döntött. Szerinte Torgyán József politikai alkut kötött a két nagy párttal, így a volt agrárminiszter helyett őt állították bíróság elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.