Korrupció gyanúja Hiller tárcájánál

2009. 03. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőoktatásban tanuló hátrányos helyzetű diákok segítésére 2005-ben létrehozott Katapult Mentorprogram egykori igazgatója szerint súlyos visszaélések történtek az Oktatási és Kulturális Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóságán (ehhez a főigazgatósághoz tartozott a mentorprogram is). Nagy Attila lapunkat arról tájékoztatta: a főigazgatóság vezetője tavaly áprilisban arra kérte őt, hogy titokban adjon át 600 ezer forintot egyik bizalmasának „fizetésemelés” címén, mégpedig a mentorprogramra szánt támogatás rovására. Nagy Attila a kérést végül megtagadta, amelynek az lett a következménye, hogy a program minisztériumi támogatása hirtelen megszűnt. A program korábbi igazgatója arról is beszámolt, hogy az esélyegyenlőségi főigazgatóság már említett vezetője és helyettese a nagyobb programok támogatásánál egyfajta „védelmi pénzként” visszafizetést vár el, amelynek mértéke a támogatási összeg 10-12 százalékát teszi ki. Bennfentes információk alapján Nagy Attila arra is utalt, hogy 2006 óta a főigazgatóság munkatársaival vagy cégeikkel végeztettek el olyan szakértői munkákat, amelyek ellátása egyébként hivatali alapfeladatuk lett volna.
A súlyos állításokra az oktatási tárca közleményben reagált. Eszerint Hiller István miniszter múlt kedden belső ellenőrzést, majd a gyanúba keveredett köztisztviselő ellen fegyelmi vizsgálatot rendelt el. A közlemény szerint a minisztérium idén is folytatni kívánja a Katapult Mentorprogramot. Ezzel szemben Nagy Attila lapunknak úgy nyilatkozott: a program folytatásához érvényes szerződésre és mintegy 80 millió forintra lenne szükség, de szerződés még nincs, és a tárca csupán 35 milliót ígért, ami édeskevés. Rámutatott: a program révén tavaly 350 mentor ösztöndíjat, rajtuk keresztül pedig 1200 hátrányos helyzetű diák segítséget kapott a felsőoktatásba való beilleszkedéshez. Felmérésük szerint a támogatottak 15 százaléka volt roma származású, ami a felsőoktatásban tanuló romák országos arányának (fél százalék) a harmincszorosa. A napokban a Fidesz is bírálta Hillert az integrációt célzó mentorprogram megfojtása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.