Végrehajtás Kolompár civil szervezetei ellen

Nem elég, hogy súlyos korrupciós bűncselekménnyel vádolják Kolompár Orbánt, a bukás szélére sodródott cigány vezető két civil szervezete ellen még végrehajtási eljárást is elrendelt az adóhatóság, miután jelentős tartozást halmoztak föl.

2009. 03. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tetemes adótartozást halmozott fel két olyan, Kolompár Orbán által jegyzett cigány kisebbségi szervezet, amelyek neve súlyos korrupciós bűncselekmények kapcsán került reflektorfénybe. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapjának tanúsága szerint a Kiskunmajsai Cigány Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezet és A Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. is végrehajtás alatt áll. Hogy pontosan mekkora adótartozást halmoztak fel az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke által vezetett civil szervezetek, azt az APEH sajtóosztályán adótitokra hivatkozva nem árulták el. Azonban feltételezhető, hogy a tartozásuk külön-külön nem éri el a százmillió forintot, mivel ha így lenne, szerepelnének az APEH úgynevezett feketelistáján. (Erre a listára magánszemélyek tíz-, cégek és szervezetek pedig százmillió forintos adótartozással kerülhetnek fel.)
A cégbírósági adatbázis tanúsága szerint A Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. ellen már 2005-ben indított végrehajtást az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága, de azt 2007-ben eredményesen befejezték, tehát vagy sikerült lefoglalni a tartozás ellenértékét Kolompáréktól, vagy a cigány vezető szervezete rendezte az adósságot. Tavaly azonban újabb végrehajtást rendelt el az APEH, amely jelenleg is folyamatban van.
Szerettük volna megkérdezni az OCÖ elnökétől, miért nem fizetik ki az általa jegyzett szervezetek a tartozásaikat, de Kolompár Orbánt lapzártánkig nem értük el.
Ismeretes, Kolompárt azért vádolja jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével az ügyészség, mert a Kiskunmajsai Cigány Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezet nem tud elszámolni több mint 13 millió forintnyi állami támogatással, amelyet elvileg munkahelyteremtésre vett fel. Az OCÖ elnöke mellett három másik gyanúsítottja van az ügynek, köztük Kolompár felesége és egyik rokona. Ez a bűncselekmény azonban csupán a jéghegy csúcsa: a vám- és pénzügyőrség nyomozói egy 255 milliós gazdasági bűncselekmény ügyében is vizsgálódnak, és tavaly nagy mennyiségű bizonyítékot foglaltak le a másik bűncselekményben érintett Kiskunmajsai Cigány Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezet, illetve A Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. székhelyén. Ez utóbbi büntetőeljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.