időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Alaptáborban a magyarok

Grimm Balázs
2009.05.18. 22:00

Szerencsésen megérkezett az alaptáborba a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat csapata a Mansiri Himaláján. Erőss Zsolt (a Mount Everest első magyar állampolgárságú megmászója), Kollár Lajos, Szabó Levente és Barna Dániel az úgynevezett élettani határ (5000 méter) alatt, 4860 méteren létesítette első állomását. A hegymászók vasárnap helyi idő szerint 13 óra körül érkeztek meg a 8156 méter magas Manaslu 4860 méteren fekvő alaptáborába, amit az utóbbi időszak havazásai miatt teljesen hó borít – tájékoztatta lapunkat tegnap Vincze Szabolcs, a vállalkozás sajtófőnöke. A csapattagok felállították a sátrakat és üzembe helyezték az áramfejlesztőt, és még aznap megkezdték az (alaptábor után következő) első állomás kiépítését. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a csoport május második felében próbálkozhat meg a csúcstámadással. Kollár Lajos expedícióvezető jelentése szerint az alaptáborban úgy állították fel a sátrakat, mintha Grönlandon lennének. Mint írta, igazi sarkvidéki környezetben vannak, csak szép hegyek magasodnak körülöttük. Egyébként mindenki jól van, egészséges.
A hegymászók az akklimatizáció hetei alatt még két-három bázist építenek ki, az utolsó egyben a csúcstámadó tábor is lesz. Az alpinisták az úton nem használnak oxigénpalackot, és nem segítik őket teherhordók sem. Mint arról beszámoltunk, az alpinisták április 14-én indultak útnak Budapestről, hogy első magyarokként kapaszkodhassanak fel a 8156 méteres Manaslura, a föld nyolcadik legmagasabb hegyére. A Manaslu neve a szanszkrit eredetű Manasa szóból ered, jelentése: „szellemhegy”. Csúcsára 1956. május 9-én a japán Toshio Imanishi és a nepáli Gyalzen Norbu kapaszkodott fel elsőként. Bolygónk tizennégy, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsa közül eddig kilencen járt magyar alpinista.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.