időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Második kitelepítés Soroksáron

Szabó Zsolt
2009.05.14. 22:00

Több mint fél évszázada történt tragédiájuk után ismét kitelepítésként élik meg a soroksári svábok, hogy őseik egyelőre sem egykori temetőikben, sem másutt nem nyugodhatnak. Az önkormányzat a fejlesztési célú területként kezelt területet két éve rendeztette, egy ombudsmani jelentés szerint kegyeletsértően. A kerület baloldali vezetői ezt tagadták, azonban az ügyet már az ÁNTSZ és az ügyészség is vizsgálhatja.

Nemcsak a temetkezési jogszabályokat sértette meg a soroksári önkormányzat az egykori sváb temetők évekkel ezelőtti kiürítésekor, hanem a német kisebbség kulturális jogainak megsértése mellett bűncselekmény gyanúja is felvetődhet – derült ki Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának az ügyben végzett vizsgálatából. Az ombudsman márciusban lezárult vizsgálata, illetve a helyi MSZP–SZDSZ-es, illetve úgynevezett civil többségű képviselő-testület minapi ülésén történtek, vagyis a vizsgálat tényszerűségének a megkérdőjelezése hatalmas botrányt kavart Budapest XXIII. kerületében.
Farkasfalvi József, az Együtt Soroksárért Egyesület elnöke szerint az itt élő svábok második kitelepítésként élik meg a történteket. A XVIII. században ide költözött német telepesek utódai közül a II. világháború után a kommunista rezsim egyes források szerint csaknem négyezer, más kutatások alapján több mint hatezer svábot telepített ki. Miután az ötvenes években Soroksárt Nagy-Budapesthez, a XX. kerülethez csatolták, az itt elhunytakat a korábbi három temető helyett Pesterzsébetre temették. A soroksári temetők kiürítését csak a nyolcvanas években rendelték el, ám a terület illegális szemétlerakóvá vált. Az önálló fővárosi kerületté vált Soroksár önkormányzata évekkel ezelőtt jogsértően eladta a temetőket, s csak hatósági felszólításra vette vissza azokat.
Kállai Ernő szerint az volt kegyeletsértő, hogy a Szentlőrinci úti temetőt 2007-ben az önkormányzat megbízásából egy cég „rendezte”, az emberi maradványokat elhamvasztatta, és egyes források szerint a kaposvári temetőben szétszóratta. Az ombudsman bocsánatkérésre szólította fel az önkormányzatot, az ÁNTSZ-hez fordult és az ügyészség vizsgálatát is indokoltnak nevezte. Szerinte ma is lehetnek a területen emberi maradványok, egy két évvel ezelőtt készült fotó tanúsága szerint a Depontátor Kft. munkálatai során több elhagyatott koponya is hevert a feltúrt temetőben.
Geiger Ferenc (Soroksári Civil Szervezetek), a kormánypártok által támogatott polgármester szerint a képviselő-testület azért utasította el Kállai Ernő vizsgálatát, mert az abban foglaltak nem igazak, és meg sem hallgatták őket. – A temetők helyén nagy fejlesztést tervezünk, a vállalkozót pedig valóban mi bíztuk meg, de az összegyűjtött hamvak egy részét méltóképpen, a soroksári plébánia mellett kialakítandó emlékhelyre szállíttatjuk majd – fűzte hozzá, furcsállva, hogy a testületi ülésre Kállai el sem ment.
A Fidesz soroksári frakciója az ügyben szintén bocsánatkérésre szólított fel, a helyi szocialistákkal a közelmúltban szakító SZDSZ szégyenről beszélt, míg az Együtt Soroksárért Egyesület a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.