Pokolból majdnem a mennybe

2009. 10. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsik Zsolt kálváriája után, akitől még a kard egyéniben öt tust vettek el, az antalyai vívó-világbajnokságon tegnap női tőrcsapatunk is megjárta az ukránokkal és a videobíróval. A nyolc közé jutásért az utolsó párban, ott is a ráadásban Varga Gabriellának és Lelejkónak kellett dűlőre jutnia, s a visszajátszás után 29-28-cal az ellenfél ment tovább. Varga szerint jogtalanul, ami erősíthette a sportágban olykor bizony valós összeesküvés-elméleteket gyártók igazát, ám el kell ismerni, a magyar táborból akadt olyan is, aki szerint így is lehetett ítélni. A bölcselkedés a lényegen nem változtatott, a mieink a 9–16. helyért meccselhettek tovább, és végül tizedikek lettek. A 9. helyért 45-36-ra kikaptak a franciáktól, akiknél vívott az olimpián még nálunk szerepelt, de ott a szakvezetéssel összetűzésbe került, és a szülőhazájába „visszaigazolt” Ujlaky Virginie… Mit mondjunk, a kötelező üdvözlésnél nagy összeborulást nem láttunk a felek részéről.
Az idei plovdivi Eb-t megnyert férfi párbajtőrcsapatunk (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter) tagjainak ugyanakkor az első találkozójukon nem volt kivel kezet fogniuk, mert az üzbégek eltűntek… A 16 között bezzeg már jöttek az észtek, és huszonöt másodperccel a vége előtt, 40-39-es vezetésünknél eléggé meleg volt a helyzet. Szerencsére Boczkó keze nem remegett meg (44-40), ezután pedig a dél-koreaiakon könnyedén sikerült átlépni (45-33). Az elődöntőben a németek következtek, akik előzőleg kiverték az esélyesebb olaszokat, ám újabb bravúrra nem telt tőlük. Amikor a hetedik párban Imre 10-6-ra megverte Kneipet, már 31-25-re vezettünk, Rédli kicsit növelte is az előnyt Fiedlerrel szemben (35-29), Boczkó pedig a végén megint hozzátette a maga részét Schmid ellen (45-38). S együttesünk készülhetett az esti döntőre, ahova a másik ágon az utóbbi két olimpiát megnyert, világranglista-vezető franciák jutottak be.
„Eddig jó” – vont mérleget tömören Imre, Boczkó fülhallgatóval a fülében burkolózott magányba, és Udvarhelyi Gábor keretedző is csak kicsivel volt bőbeszédűbb: „A pekingi olimpia után Kovács Iván és Kulcsár Krisztián személyében két extraklasszis vált ki a csapatból, a fiúk minden tőlük telhetőt megtesznek, de nem mi vagyunk az esélyesek.” Ami, Eb-cím ide vagy oda, nem lehetett kérdéses, mert a franciákat egy ideje csak elvétve tudjuk legyűrni. Az athéni olimpia döntője után a tavalyi kijevi Eb fináléjában is meg kellett hajolnunk előttük.
Miként sajnos most is, mert a Robeiri, Grumier, J. Jeannet, Lucenay összetételű ellenfél 23-23 után 26-23-ra meglépett, és három-négy tusos előnyét meg is tartotta. A legvégén Boczkó 34-38-nál állt fel a pástra, de csodát ő sem tudott tenni; a franciák 45-41-re győztek. Illetve az mégiscsak kisebb fajta csoda, hogy miután egyéniben mind a négy indulónk már a 64-es tábla első körében kiesett, együttesünk a pokolból majdnem a mennyországba jutott.
„Az Eb-arany után ez a vb-ezüst, két fiatallal, kétségkívül jó eredmény, biztató a jövőre, de utólag már azt mondom, hogy ez a francia csapat verhető lett volna. Az asztalon ott volt az arany, és talán nem hittük el, hogy elvehetjük” – bökte ki Boczkó.
Rédli pedig reményét fejezte ki, hogy a jövő évi vb-n megforgatják a tőrt a franciák szívében. S ez a legcsattanósabb válasz lenne, mivel 2010-ben történetesen Párizsban rendezik a világbajnokságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.