Egyik ujjukat megharapják a vívók

2009. 11. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vívósportban 2009-ben elméletileg a szeptember végén, október elején már lezajlott antalyai világbajnokságnak kellene lennie az esztendő legfontosabb eseményének; ám az valójában még előttünk áll. Jövő hét végén Palermóban kerül sor a nemzetközi szövetség kongresszusára, amelyen a küldötteknek dönteniük kell, hogy a sportágat sújtó rotációs elv miatt melyik két csapatversenyt húzzák ki a 2012-es londoni olimpia műsoráról. Mint ismert, tavaly Pekingről a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csúsztak le – azaz csak egyéniben léphettek pástra, szűkebb mezőnyben –, jelen állás szerint pedig két lehetőség áll fenn: 1. a női kard és a férfi párbajtőr veszít pozíciót, 2. a női tőr mellett a férfi párbajtőrt vagy a férfi kardot száműzik ideiglenesen.
Antalyában az Európa-bajnok férfi párbajtőrcsapatunk (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter) ezüst-, a két éve Szentpéterváron világbajnok férfi kardcsapatunk bronzérmes lett (most Nemcsik Zsolt nélkül, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Iliász Nikolász összeállításban), így akármilyen határozatot hoznak Palermóban, számunkra jó nem születhet. A magyar szövetség a jövő szerdai elnökségi ülésen foglal állást, hogy a részünkről szavazásra jogosult Füleky András ügyvezető igazgató melyik ujját harapja meg.
A kongresszuson dől el az is, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatot záró, s így különösen hangsúlyos, 2011-es vb-t Budapest, Tiencsin vagy Catania rendezheti-e meg. Antalyában is tapasztaltuk, hogy az olaszok minden követ megmozgatnak a siker érdekében, nem feltétlenül a fair-play szellemében, Palermóban ráadásul hazai pályán lesznek, ami nem sok jót ígér a többieknek.
A múlt heti odensei junior Eb-n a hét aranyat nyert olaszok mögött viszont az éremtáblán tökéletesen megfelelt számunkra a második hely. Ehhez férfi kard egyéniben Szilágyi és férfi párbajtőrcsapatunk arany-, férfi tőrcsapatunk bronzérme kellett. Az előjelek mindenesetre itt sem voltak biztatók, mert a hazai szövetségnek az év végére gyakorlatilag kiürült a kasszája, és már az is komoly vitát generált, hogy hány versenyző utazzon el Dániába. Végül úgy, hogy a klubok és maguk a vívók is a zsebükbe nyúltak, továbbá segített a budapesti szövetség is, sikerült 1,6 millió forintot összekalapozni, és külön utakon teljes csapat kelt útra. Ki autóval, ki busszal, ahogy tudott, de a konvoj a helyszínen már egységes csapat benyomását keltette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.