Örökké ellenáll

2010. 01. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalakulása óta (1945) igen aktív életet él a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ). A szervezet vezetője, Hanti Vilmos baloldali politikus roppant igyekvő ember, csapata az utóbbi három évben tizenhárommillió forint közpénzt kalapozott össze a Miniszterelnöki Hivatalnál különféle mozgalmi tevékenységekre.
Az egyik MEASZ-produkció a 2001-ben megalapított Radnóti Miklós Antirasszista Díj. Ezt olyan közéleti személyiségek kaphatják meg „akik állásfoglalásaikkal, személyes példamutatásaikkal hitet tettek az antirasszizmus mellett”. A díjat odaítélő bizottság szerint 2002-ben a börtönviselt Kunos Péter csaló bankár volt a legantirasszistább, 2004-ben pedig az a Gergényi Péter budapesti főrendőr, aki két évvel ezután agyba-főbe verette az ’56-os forradalomra emlékezőket. Újságírókat is kitüntetnek, többek között vállon veregették Dési Jánost, Mester Ákost és Juszt Lászlót.
Hanti ellenálló keseregni is szokott, a közelmúltban azon bánkódott, miért tűntek el a kilencvenes évek elején azok az antifasiszta szobrok, emlékművek, amelyeket a Rákosi-, illetve a Kádár-rendszer állíttatott a nagy elődök tiszteletére.
Némi ellentmondás is megfigyelhető Hanti Vilmos munkásságában: pár esztendeje védelmébe vette Pásztor Tibort – párttársát –, aki ledíszzsidózta a fideszes Deutsch Tamást. Igaz, Hanti politikus fontos tisztsége mellett az MSZP emberjogi és gyermektagozatának is az elnöke. Kicsit gyermeteg, de elsősorban ellenálló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.