Trencséni példa

2010. 01. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olvastam a múltkor valahol, hogy erősen omladozik Csák Máté egykori trencséni rezidenciája, s ez – mármint az omladozás – üzenetértéket hordoz a nagyvilág számára. Kiskirályként üzemelt annak idején ez a Csák ember, adót szedett, pénzt veretett, övé volt az első éjszaka joga, ezenkívül a latroknak levágatta a fejét, ha túlságosan elszaladt velük a ló. (Amúgy a segédkirály megelőzően lovászmesternek indult, később egy teljes esztendeig nádorként alkalmazta az ország.)
Magyar tartományúr volt ez a Csák Máté, 1260-ban jött a világra, ahol egészen 1321-ig tevékenykedett, bár ennek nem mindenki örült – felteszem, elsősorban az éppen akkor regnáló Árpád-házi királyok, illetve az őket követő Anjouk, élükön jó Róbert Károllyal. Nevezettek örökké háborúskodni voltak kénytelenek Mátéval, akinek ez volt a szenvedélye.
Mondom, nagy briganti volt ez a pókhasú Máté, olyannyira, hogy a tizenharmadik század végén a szemtelenségnek már arra a fokára jutott, hogy az éppen aktuális királytól független tartományt szervezett az ország északnyugati részén. Valószínűleg úgy gondolta, hogy ő fújja a passzátszelet, meg a nap is miatta kel fel. Mindehhez természetesen III. András és Róbert Károly király mamlaszsága is kellett – de ez innét már históriaírás, vigyék el ők az esetleges sajtóperek következményeit…
Átkanyarodva a mába, az omladozó trencséni Csák-rezidencia ijesztően emlékeztet a mostani Magyarország statikájára mind építészetileg, mind szellemi értelemben. Talán már alul is múltuk Mátét… Csak javaslatként írom ide: tanulnunk kéne Csák Máté életéből és korából. A kiskirályok és a nagy bolsevikok sosem jöttek be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.