Volt

2010. 01. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megélt két háborút, fölnevelt három gyermeket. Unokák, dédunokák buksiját simogatta, egyszerre volt anya, nagyi, dédi a hozzá tartozó hatalmas szívvel. Dolgozott, míg volt munkája, közben eltemette a férjét, korán megöregedett. A nagyszívűek korán öregszenek.
Horgolni, kötni nagyon szeretett. Az egész családot ő látta el pulóverrel, asztalterítővel, díszes ágytakaróval. Ha volt bánata – és volt –, beleöltötte a díszpárnákba, kihorgolta magából… Sokat mesélt, minden megmaradt a fejében, az évszámokat különösen szerette. Nem csak a nagycsalád dátumait tudta, tévedhetetlen volt a história adatözönében is. Lexikont tartott a fejében. Pest környéki falucskában született, a második háború már a főváros peremkerületében érte fiatalasszonyként, a két nagyobbik gyerek is itt született, miközben odakint égett a világ. Jó élete akkor senkinek sem volt, se polgárnak, se katonának, hát, még akinek a frontra vitték a férjét. Szomorú, tucatéletet élt mindenki, ő is. Nyugalom csak a föld alatt volt. Aztán mentek az évek, jöttek a ráncok, a rendszerek, az asszony – a néni – a virágos kis házikóból szomorú panelba költözött, amely az ember öregkorára valahogy már magán hordja a reménytelenséget. Ott már nem nyílnak a virágok, legfeljebb az apró cserepekben. Meg a szívekben, amíg a szív dobog…
Aztán egyszer annak is vége, mint ennek a bánatos esztendőnek. Szilveszter napján meghalt az édesanyám.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.