Hogy a szikrából tűz legyen

2010. 02. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszajött a kemény hideg, reggel jól megraktam az öreg cserépkályhát fával. Az akác ropogásában van valami végtelenül meghitt. Gáz is van a házban, de azt nemigen használom, piszok módon megemelték az árát. Meg aztán a tűznek varázsa van, gondolatokat ébreszt az emberben, csak nézed a lángokat, és emlékek jönnek elő, fiatalság, elmulasztott esélyek… Tüzet gyújtani nem könnyű. Hol a fa nem elég száraz, hol a gyújtós túlságosan vastag, hol kevés a huzat, hol sok. Az ember fél órát is el tud babrálni a tűzrakással, mire végre tartósan lángra kap az akác, és határozott pattogás jelzi, begyulladt. Ilyenkor már csak arra kell ügyelni, hogy a megfelelő időben rakjuk a lángokra az újabb hasábokat. A régi öregek tudták a tűzrakás fortélyait. Pillanatok alatt végeztek a hamuzással, kisujjnyi gyújtósokat varázsoltak, éppen elegendő újságpapírt raktak alájuk, megfelelő helyre tették a hasábfákat. Utána már egyetlen szál gyufával megtörtént a varázslat, lobogott a gyönyörű, táncoló láng.
A szívek meggyújtásához is érteni kell. Aki nem ismeri a varázsszavakat, amelyekből kipattan az életerős, hiteles szikra, abból sose lesz igazi tűzrakó. Nézem, mint kínlódnak politikusok, hogyan igyekeznek gondolataikkal lángra lobbantani bennünket. Ám a tűz meggyújtásához belső hitre is szükség van. És ezzel csak kevesen bírnak. A hamis gyújtogatók előbb-utóbb belevesznek a maguk kínlódta füstbe, elszállnak, csak a szag marad utánuk, azt meg minél előbb ki kell szellőztetni… A tűzgyújtáshoz nem csak kézügyesség kell, meg szónoki trükk – hit is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.