Papagájkór

2010. 02. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tévéműsor. A kedves betelefonálónak szómenése van. Azt panaszolja a műsorvezetőnek, hogy ő a múltkor mennyire fázott a Keleti pályaudvar várótermében, és ott, a patinás falak között mekkora kosz volt, ráadásul a vonat is késett. A tragikus eseménysort aztán még vagy tizenötször elmondja, nagyjából ugyanazokkal a szavakkal. A néző már réges-régen érti a történetet, ő azonban csak mondja, hogy a hideg így, a váróterem meg úgy… Ismerjük a típust, elviselhetetlen. Csak beszél és beszél, és mondja ugyanazt, ugyanúgy. Nagyjából tíz szót használ a história leírásához, ezeket váltogatja: „Képzelje el… És akkor azt képzelje el… És hideg volt, és azt képzelje el, hogy kosz is volt… El tudja ezt képzelni…?!”
Nézem a műsorvezető lassan liluló fejét (az enyém is lilul), figyelem, ahogyan egyre ernyedtebben próbál elköszönni a daráló papagájtól. De ez nem olyan egyszerű. Bólogat, hümmög, bátortalanul fel-felemeli a karját. De a papagáj csak rikácsol tovább. Az ember már várja a pillanatot, mikor borítja fel a riporter az asztalt, mikor dobja ki a stúdióból, esetleg mindjárt a képernyőn át az elszemtelenedett nimfa papagájjal együtt.
Röviden fogalmazni, beszélni, írni nehéz. Az emberek zöme nem is nagyon tud. A szómenés súlyos fogyatékosság, zárt osztályért kiált. Ha valaki tudatosan teszi, gonosz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.