időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Románoké a drogpiac

G. Juhász Judit
2010.03.26. 23:00

Román és vietnami bandák működtetik a heroinkereskedelmet Ausztráliában, a világ legdrágább drogpiacán. A termelők, az eladók, illetve a vevők különböző internetes közösségi portálokon találnak egymásra.

Vietnami és román bűnözői bandák tartják kezükben az ausztráliai heroinpiacot, a drogkereskedők az internet segítségével építik ki hálózataikat – számolt be Queensland állam bűnözés elleni bizottságának jelentéséről a Sydney Morning Herald. A jelentés szerint az alternatív kommunikációs eszközök megkönnyítik az illegális kereskedelmet, a drogok nagybani előállításával és bevitelével foglalkozó szervezett bűnözői csoportok a Facebookot és a Twittert használják üzleteik megkötésére, miközben a hatóságoknak kevés esélyük van arra, hogy a nyomukra bukkanjanak. A szigetországban működik a világ egyik legdrágább drogpiaca, a metilamfetamin még mindig tízszer annyiba kerül, mint Ázsia délkeleti részén, és itt kérik a legtöbbet az ecstasyért is.
A spanyolországi Tenerifén román állampolgárokból álló betörőbandát számoltak fel nemrégiben. A rendőrség gyanúja szerint harminc Puerto de la Cruz-i lakást fosztottak ki – adta hírül az Evenimentul Zilei. A társaság négy tagját őrizetbe vették, a nyomozás eddigi adatai szerint mindannyian jól körülhatárolt szerepüknek megfelelően vettek részt a bűncselekményekben.

Fokozódó ellenszenv. Olaszország után Dániában is fokozódik a román állampolgárokkal szembeni ellenszenv, mivel előkelő helyet foglalnak el az erőszakos bűncselekményeket elkövetők listáján. Ove Dahl, a koppenhágai rendőrkapitányság nyomozója, egyben szóvivője nemrég olyan kommentárt fűzött egy román férfi által a dán fővárosban elkövetett gyilkossághoz, miszerint a románok szélsőséges bűnözők, akik a legcsekélyebb lelkiismeret-furdalás nélkül bárkit készek megölni 100 koronáért (négyezer forint). Dahl egyik kollégája úgy fogalmazott: „a románok nem ugyanazokat az értékeket vallják, mint más nemzetek, számukra az életnek más jelentősége van.” A dán rendőrtisztek állásfoglalása azután látott napvilágot, hogy a román állampolgárságú Marian Clita egy koppenhágai szállodaszobában agyonvert és kirabolt egy norvég légiutas-kísérőt, majd Svédországba menekült. A dán sajtó emlékeztetett, hogy a külföldi bűnözők toplistáján Dániában előkelő helyet foglalnak el a románok. Nagy felháborodást keltett az is, amikor kiderült, hogy az 58 éves Clitát a kilencvenes évek elején húsz év börtönre ítélte a román igazságszolgáltatás egy 1985-ben elkövetett emberölés miatt, ám kilenc év után szabadlábra helyezték. A férfi a Ceausescu-diktatúra egyik ismert ellenállójával végzett a titkosszolgálat, a Securitate megbízásából: köztörvényes bűnözőként egy cellába került Gheorghe Ursuval, akit – akárcsak a norvég stewardest – halálra vert. A történtek nyomán Theodor Baconschi román külügyminiszter igaztalannak és elfogadhatatlannak nevezte a dán rendőrségi illetékesek kijelentéseit, amelyekért Ove Dahl időközben elnézést kért. A bukaresti tárcavezető egyúttal elismerte, hogy az elmúlt időszakban aggasztó mértékben nőtt a románok külföldi bűncselekményrátája. Cipruson például tavaly háromszor anynyi illegális cselekedetet hajtottak végre, mint 2008-ban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.