Elvesztegetett honvédelem (III.)

A HM több cégénél, például a HM EI Zrt.-nél és a HM Rekreációs Kht.-nál is kenőpénzeket osztottak vissza az alvállalkozók egy-egy vaskos állami megrendelésért – vallotta a honvédelmi tárcánál nemrég kitört korrupciós botrány egyik főszereplője a katonai ügyészségen. A szaktárca állításával ellentétben tehát nem csak a HM Térképészeti Kft.-nél és a Zrínyi egyetem rektoránál fordulhatott elő vesztegetés. Úgy tudjuk, a katonai elhárítás vezetője két gyanúsítottat is fogadott az irodájában a terhelő adatok gyűjtése idején.

2010. 04. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint egyes esetekben méltatlanok a Magyar Honvédségnél az elhelyezési és munkakörülmények, a honvédelmi tárcánál szinte mindennapos lehetett a korrupció. Legalábbis erre utalnak azok a beismerő vallomások, amelyeket a szaktárcánál kitört vesztegetési botrány szereplői tettek a katonai ügyészség előtt. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az erről szóló cikkeinkre reagálva kénytelen volt elismerni, hogy a birtokunkba került kihallgatási jegyzőkönyvek valósak, de azt hangsúlyozta: Szekeres Imre (MSZP) honvédelmi miniszter már a parlament szakbizottsága előtt beszámolt a HM térképészeti cégénél történt bűncselekményekről, amelyeket a honvédség elhárítása tárt fel. A minisztériummal ellentétben azonban a maffia-bűncselekmények miatt rács mögé került elkövetők közül többen azt vallották: nemcsak a HM Térképészeti Nonprofit Kft.-nél volt általános a kenőpénzek osztogatása, hanem a szaktárca más cégeit is a közpénzek ellopására használhatták egyes HM-alkalmazottak.

*

A nemrég leleplezett bűncselekmény-sorozatot tehát a honvédelmi tárca igyekezett elszigetelt, egyedi jelenségként bemutatni, miközben az érintettek állítják, több HM-cégnél kenőpénzekért cserébe bízták meg az alvállalkozókat vaskos állami munkákkal.
A szaktárca eddig nem beszélt arról, hogy a katonai elhárítás miként tárhatta fel a HM-nél zajló korrupciót.
Ez érthető is lenne, ha nem tudnánk, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) főigazgatója két, azóta letartóztatott tisztet is az irodájában fogadott az elhárítók adatgyűjtése idején, és az egyiktől még egy jutányos áron felújított katonai terepjárót is szeretett volna vásárolni.
Rekreációs autóbérlés
O. János dandártábornok, a HM védelemgazdasági főosztályvezetője 2009 őszén megkért engem, hogy ötmillió forintot vegyek át egy illetőtől, akinek cége korábban a HM Rekreációs Kht.-nál dolgozott – mondta el önként a nyomozóknak V. Sándor ezredes, a honvédelmi tárcánál kitört korrupciós botrány egyik főszereplője. A főosztályvezető vagyongazdálkodásért felelős helyettese úgy tudja, a kenőpénzt átadó férfitól bérelt a kht. gépjárműveket. O. János azt is közölte a helyettesével, hogy az ötmillió forintnyi apanázsból egymilliót tovább kell adnia a HM EI Zrt. vezérigazgatójának. A letartóztatott minisztériumi vezető szerint főnöke nem mert elmenni a pénzért, ezért bízta rá ezt a feladatot, és persze meg kellett fizetni a hallgatását is. A milliókat tartalmazó borítékot egy parkolóban vette át a főosztályvezető helyettese a HM-nek autóbérlési szolgáltatást nyújtó vállalkozótól, és állítása szerint egy másik parkolóban az összegből négymillió forintot tovább is adott O. Jánosnak. A maradék egymilliót a szolgálati autójában adta át a HM EI Zrt. vezetőjének, aki állítása szerint már szintén tudta, hogy miről van szó.
V. Sándor más gyanús ügyletekbe is belekeveredett a főnökének köszönhetően – derül ki az ezredes vallomásából. O. János például egyszer arra kérte, hogy látogassa meg a szaktárca cégeinek egyik állandó beszállítóját, és alkudjon meg vele arról, milyen összeget tud visszaosztani abból a megbízásból, amely a külföldön szolgálatot teljesítő katonák ellátásával volt kapcsolatos.
„A találkozó során én mondtam neki, hogy kb. 30 millió forintra készüljön, vagyis ennyi pénzt kellene visszaadni neki a megrendelések után (…) V. István ezen az összegen nem lepődött meg, szinte semmilyen reakciót nem tanúsított…” – mondta el V. Sándor. A volt minisztériumi vezető vallomása szerint tehát az egyik alvállalkozó már tudhatott arról, hogy kenőpénzt kell adni az állami megbízásért, vagyis erről már a HM-ből értesíthette valaki. Az is lehet azonban, hogy egy bejáratott korrupciós rendszer lépett ismét működésbe.
Luxusautók próbaüzemre
A HM korrupciós gépezetének olajozott működésére utalhat az is, hogy néha nem is V. Sándor kereste meg az egyes alvállalkozókat, hanem az alvállalkozó cég képviselője jelentkezett. A HM Térképészeti Kft. egyik megbízottja például az Európa kávéházba hívta meg a volt főosztályvezető-helyettest, és maga ajánlotta fel, hogy HM-mel kötött szerződése után járó összegből „kiveszi a pénzt”. A férfi bevallotta azt is, hogy ez már egy bejáratott, régóta működő rendszer. „Az jött le a számomra, hogy ez már egy régebb óta működő rendszer, csak annyi lenne a feladatom, hogy L. ezredes helyett én legyek az összekötő (…) számomra kiderült, hogy féléves szinten kb. egy-másfél millió forintot lehet ebből a szerződéses kapcsolatból kivenni” – vallotta V. Sándor, aki beszámolt erről a találkozóról is felettesének, O. János dandártábornoknak is.
A HM cégeit felügyelő védelemgazdasági főosztály helyettes vezetője azt is megemlíti, hogy a honvédség gödi csapatpihenőjének üzemeltetését a HM EI Zrt.-től egy olyan vállalkozó kapta meg, aki részt vett O. János főosztályvezető tállyai családi panziójának építésében. Beszámol arról a gyanús esetről is, amikor a balatonkenesei honvédüdülő faházainak karbantartásáért több mint 300 millió forintot fizettek ki egy vállalkozónak, miközben az eredeti szerződésben még csak 280 millió szerepelt. V. Sándor a kihallgatásán elmondta azt is, hogy a Magyar Honvédség felső vezetése hat Volkswagen Passat autót kapott próbaüzemre. A luxusautókat természetesen szintén az állami HM EI Zrt. vásárolta meg.
Katonai járművek
tavaszi vadászatra
Különös eseményekre hívta fel egy másik gyanúsított is a beismerő vallomásában a nyomozók figyelmét. A szombati lapszámunkban már megírtuk, hogy 2009 decemberében a HM-nél történt vesztegetés egyik elkövetője megjelent a katonai elhárítás főigazgatójánál, hogy felköszöntse a névnapja alkalmából.
L. Szilárd ezredes, a HM Currus Zrt. letartóztatott vezérigazgatója azt vallotta: a KBH főigazgatója ezen a találkozón régi katonai UAZ terepjárókról kezdett érdeklődni tőle, amilyet a Currus Zrt.-től szeretett volna jutányosan megvásárolni. A főigazgató több alkalommal visszatért a témára, egyszer egy rendezvényen, egyszer pedig a HM EI Zrt. egyik ünnepségén, ahol a katonai elhárítás főnöke már azt is közölte, hogy mikorra kell szállítani a járművet a tavaszi vadászathoz.
L. Szilárd állítása szerint azonban arra a kérdésére nem kapott választ a KBH vezetőjétől, hogy a számlát milyen névre írják a hadrendből kivont katonai eszköz megvásárlásához. Erről a főigazgató csak annyit mondott, hogy ezt O. János védelemgazdasági főosztályvezetővel kell megbeszélni.
L. Szilárd azt is közölte a kihallgatásán, hogy korábban a HM több felső vezetője jutott UAZ terepjárókhoz 300 ezer forintos áron. Voltak olyan tábornokok, akik három-négy ilyen járművet is vásároltak. Az ezredes vallomása szerint a KBH főigazgatója végül nem vette meg a járművet. Azt azonban nem tudni, hogy a titkosszolgálati vezető valóban vásárolni akart, vagy éppen információkat gyűjtött egy újabb korrupciós ügy leleplezéséhez. Az utóbbira utalhat az is, hogy az említett névnapi találkozót akkor ütötték nyélbe, amikor a hivatalos közlések szerint a KBH már adatokat gyűjtött a HM Térképészeti Kft.-n keresztül zajló vesztegetés ügyében.
Mint arról korábban beszámoltunk, a katonai elhárítás vezetőjével szintén az ellene folyó titkosszolgálati információgyűjtés időszakában találkozott a KBH épületében Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, akit azóta befolyással üzérkedés gyanújával előzetes letartóztatásba helyeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.