időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Érdemes ismerni az EU vámelőírásait

Munkatársunktól
2010.06.16. 22:00

Hamarosan megkezdődnek a nyári szabadságok, a külföldre utazók közül azonban sokan nem tudják, hogy miből mennyit vihetnek magukkal. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője erről is beszélt lapunknak.

Európában, a schengeni övezeten belül nincsenek határellenőrzések, nem árt azonban, ha minden utazó tudja, hogy mit vihet magával, főleg, ha háziállatával (kutya, macska, vadászgörény) szeretne külföldre utazni – tájékoztatta lapunkat Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője. Elmondta: még itthon gondoskodni kell a kedvenc állatútlevelének kiváltásáról, mert az okmányt az unión belül bárhol – közúti ellenőrzéseken és akár a szálláshelyen is – ellenőrizhetik. A dokumentumot, amelyben szerepelnek az oltások is, a területileg illetékes állatorvos állítja ki. Állatútlevél nélkül kellemetlen helyzetek adódhatnak, volt eset, amikor egy kutyát – miután megharapta egy panzió alkalmazottját külföldön – elkoboztak. Erre vonatkozóan nincsenek egységes szabályok az unióban, a helyi hatóságok döntenek a teendőkről. Előfordulhat, hogy a papírt utólag be lehet mutatni, de vannak települések-régiók, ahol nincsen erre lehetőség, így az állatútlevél megléte elemi érdeke a gazdának – hívta fel a figyelmet Sipos Jenő.
Az, hogy a schengeni övezeten belül nincs a határon vámellenőrzés, nem jelenti, hogy bármit és bármilyen mennyiségben magunkkal vihetünk az útra. Csak a kereskedelminél kisebb mennyiségű áruval utazhatunk, a jövedéki termékekre pedig továbbra is különös figyelmet fordítanak a tagállamok. Az unió határain belül egy embernél 800 szál cigaretta, 110 liter sör, 10 liter égett szesz és összesen 90 liter bor és pezsgő lehet, feltéve, hogy az utazó nagykorú. A régi trükk alkalmazására van még mód, ha valaki mondjuk 20 liter pálinkát visz magával, mondhatja az ellenőrzéskor, hogy az ital fele az autóban vele utazó társáé.
Az unión kívüli államból hazatérő utasokra külön szabályok vonatkoznak, amelyekről érdemes a VPOP vagy a Külügyminisztérium honlapján tájékozódni. Tilos a védett állatokat vagy azokból készült termékeket átvinni a határon, ezekre különös figyelmet fordítanak a vámosok. Utazás előtt érdemes megnézni a www.cites.hu internetes oldalt, ott országokra lebontva megtekinthető az engedélyköteles vagy tiltott állatok és a belőlük készült tárgyak listája.
A rendszeresen orvosságot szedőknek fontos tudni, hogy gyógyszert vagy gyógyhatású készítményeket nagyobb mennyiségben csak a kezelőorvos igazolásával vihetnek át a határon. Arra is oda kell figyelni, hogy egyes gyógyszerek a hatóanyaguk miatt engedélykötelesek lehetnek külföldön.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.