Arányok

2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kultúra bölcsője a Kárpát-medence két szélén, a Dunántúlon és Erdélyben ringott. A pannon táj latinos, szelíd dombokkal, várromokkal, román és gótikus templomokkal szabdalt vidéke az Árpád-kori apátságokkal, Pannonhalmával, Tihannyal, Bakonybéllel, Zirccel s olyan szerzőkkel, mint Janus Pannonius, Faludi Ferenc, Zrínyi, Berzsenyi, a két Kisfaludy, Babits Mihály, Illyés és Weöres Sándor máig egyik szellemi központja az országnak. Akár Erdély sokszor monumentálisabb, alpesi tájai: ez a föld adta, csak az utóbbi századokra gondolva, Bethlen Miklóst, Kemény Zsigmondot, Bánffy Miklóst, Áprilyt, Sütőt és a mai magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotóját, Bodor Ádámot.
A közbülső területeken kialakult kisebb szellemi centrumok igazából mind valamelyik nagy központ vonzáskörébe tartoztak. Amint azt Pomogáts Béla közelmúltban megjelent kötetének egyik tanulmányában megállapítja: a két régió, Erdély és a Dunántúl alakította ki azt a mentalitást, „amelyet történeti és művelődéstörténeti, következésképp szellemtörténeti és »lelki« értelemben magyarnak nevezhetünk”.
Hol van a helye ebben a dualisztikus viszonyrendszerben a ma Vajdaságnak nevezett, a Szerémségből, a Bácska és a Bánság nagy részéből álló területnek? A kilencven éve Szerbiához tartozó földdarabon, amely sajnos sokáig csak periferikus szerepet játszhatott a magyar kultúra alakításában, mint azt Pomogáts a statisztikai adatokra hivatkozva megállapítja, az utóbbi időben drámai módon csökkent a magyarság aránya. Az egykor három népcsoport – magyar, szerb és német – arányán nyugvó terület a második világháború után, talán már véglegesnek tekinthetően, a szláv elem uralma alá került.
Az irodalomtörténész-író a Délvidéknek szenteli a csaknem harmincöt év tanulmányait, cikkeit csokorba gyűjtő kötetet, a térség szellemi helyét próbálja meghatározni, amennyire ez tiszta kontúrokkal lehetséges. Írásaiban megadja az elengedhetetlen történeti-társadalomtörténeti hátteret, irodalmi keresztmetszete pedig a Délvidék utóbbi száz évének művészi termését mutatja be imponáló alapossággal. Kosztolányi szabadkai újságírói működése, Csáth Géza A vörös Eszti című elbeszélésének szerkezeti elemzése, Lányi Viktor zeneszerző testvére, Lányi Sarolta (húguk volt egyébként Kosztolányi első szerelme, a „Fecskelány”) Nyugat-beli költészete, illetve a helyi magyar lapokról, többek között a Vajdasági Írásról, a Hídról, az Üzenetről és természetesen a Symposionról, illetve az Új Symposionról különböző időpontban megszületett írások mind helyet kaptak a gyűjteményes opusban. Akár Herceg János, Tolnai Ottó, Gion Nándor vagy éppen Bányai János irodalomtörténész és még sokan, akik a kisebbségi lét kényszerében önálló jelentést adtak a vajdasági kisebbségi literatúrának.
(Pomogáts Béla: Régió Európában: a Vajdaság. Vajdasági Művelődési Intézet, Zenta, 2009. Ármegjelölés nélkül)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.