Dunai fajmentés

Szakemberek társaságában vizát telepített tegnap a Dunába Budapesten, a folyó Vizafogó nevű szakaszán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Magyarországra a Vaskapu II. megépítése, vagyis 1984 óta nem tud felúszni ez a középkorban a királyok halának tartott, óriás tokféle, de most felcsillant a remény arra, hogy 2020-tól újra halászható mennyiségben jelenik meg a Dunában.

2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokhalak közé tartozó viza a legnagyobb termetű halak egyike, súlya elérheti az egy tonnát is. Élete java részét nem édesvízben, hanem a Fekete-tengerben éli, de ívni felúszik a folyókba. A középkor korai századaiban Bécs fölött, a Duna felső szakaszán is előfordult, ám a duzzasztóművek megépítése óta oda már nem tudott eljutni. Magyarországon egészen a nyolcvanas évek közepéig tudtak szaporodni, de egyre kevesebb példány érkezett. Romániai tömeges halászatuk, valamint a Fekete-tenger szennyeződése miatt ugyanis számuk az Al-Dunában is megcsappant, s 1984-től kezdve nem tudtak a magyar Duna-szakaszig felúszni, mert útjukat állta a Vaskapu II. (Hazánkban utoljára 1987-ben, Paksnál sikerült egy példányt kifogni, előtte pedig 1972-ben Ercsinél került hálóba egy viza.)
Ahhoz, hogy a viza újra megjelenjen a Dunában, a folyó vizének tisztaságáért is tenni kellett, ebben jelentett nagy előrelépést a szennyvíztisztító program – mutatott rá Fazekas Sándor. A most telepített, körülbelül száz vizát a magyar Rideg Árpád és a román Robert Raduta összefogásával nevelték fel. A szaporítást Romániában, a nevelést pedig különféle magyarországi haltelepeken végezték. A program gazdái azt remélik, 2020-ra visszatér a viza a folyó felsőbb szakaszaira is, ehhez azonban minden olyan szakaszon hallépcsőket kell építeni, ahol jelenleg duzzasztóművek akadályozzák a halak vándorlását. Fazekas Sándor hangsúlyozta, a természetet ért emberi kártételeket az embernek is kell helyrehoznia. Erre ösztönöz az Európai Unió Live programja, az 1998-tól hatályos Duna konvenció, de a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság 2009 decemberében elfogadott vízgyűjtő gazdálkodási terve is. A program összhangban van az ENSZ elvárásaival is, a nemzetközi szervezet az idei évet a biológiai sokféleség évének nyilvánította.
A vizatelepítő program mintája a több évtizede indult sikeres rajnai lazactelepítés, amihez Magyarország a szigetközi hallépcsők megépítésével járult hozzá. A vizaprogram is nemzetközi összefogással valósul meg, amiben hazánk mellett érintett Németország, Ausztria, Szerbia és Románia is. A szakértők szerint ha évente 20-30 millió forintot sikerül telepítésre fordítani, s harmincezer ivadékot minden évben betenni a Dunába, akkor 2020-ra valóban újra lehet halászni vizára a folyón. A kiváló ízű viza ugyanis hosszú évek alatt éri el a kifejlett állapotot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.