Fölmentették a fotósverő rendőrt

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyítottság hiányában első fokon fölmentette tegnap a Fővárosi Bíróság a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vádja alól azt a rendőrt, aki 2006. június 3-án az Újpest–Fehérvár labdarúgó-mérkőzés után tonfával többször megütötte lapunk fotóriporterét, Éberling Andrást. A pótmagánvádas eljárásban a bíróság megállapította: a fényképek és a videofelvételek alapján vitathatatlan a bántalmazás, ugyanakkor a fotóst ért két támadás közül az elsőnél nem volt bizonyítható, hogy a vádlott, vagyis B. Elek egykori rendőr zászlós volt az elkövető. A második támadásnál pedig kétséges, hogy a vádlott szándékosan, a bántalmazás céljával ütötte meg a sértettet. Ez utóbbi esetben a leszerelt rendőr is elismerte, hogy ő járt el, de azzal védekezett, hogy csupán elvezető fogást alkalmazott a sünalakzathoz túl közel merészkedő fotóson.
Előzőleg a vádlott ügyvédje perbeszédében bizonyítottság hiányában védence felmentését indítványozta. A pótmagánvádló ügyvédje, Futó Barnabás viszont felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte. Rámutatott: a zászlósnak tudnia kellett, hogy egy hivatalos fotóssal áll szemben, aki csupán dolgozott. Az ügyvéd kiemelte, a felvételekből az is kiderült, hogy a rendőr méterekre eltávolodott a sünalakzattól, amivel a rendőrség szakmai előírásait is megsértette. Célja pedig nem az volt, hogy védje a rendőri alakzatot, hanem hogy elégtételt vegyen Éberling Andráson, amiért lefotózta egy szurkoló megbilincselését – vélte Futó Barnabás.
Az elsőfokú ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, a vád képviselője azonban fellebbezett ellene, így a büntetőeljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.
Futó Barnabás lapunknak elmondta, álláspontja szerint a bíróság tévesen értékelte a bizonyítékokat, és azokból téves tényállást állapított meg. Hozzátette: a bíróságnak könnyebb dolga lett volna, ha négy évvel ezelőtt a nyomozó hatóságok alaposabb munkát végeznek. Például több kulcsfontosságú tanút a nyomozáskor nem, csupán négy évvel később a bíróságon hallgattak ki tanúként, és ekkor már sok mindenre nem emlékeztek – jegyezte meg az ügyvéd.
Ismeretes, 2006. június 3-án az Újpest–Fehérvár labdarúgó-mérkőzés után a Stefánia úton verte meg egy rohamrendőr Éberling Andrást egy tonfával, amiért megörökítette egy szurkoló megbilincselését. Ezután fotósunk lefényképezte támadóját, hogy később azonosítani lehessen, mire a rendőr másodszor is megütötte, majd a kezét hátracsavarta. A Blikk fotósát, aki munkatársunk segítségére sietett, egy másik rendőr gázspray-vel lefújta. Az esetet közvetlen közelről megörökítette egy harmadik fotós, Darnay Katalin. A Budapesti Nyomozó Ügyészség 2006. június 7-én rendelt el nyomozást az ügyben. Két rendőrt gyanúsítottként hallgattak ki. Végül azonban 2007 márciusában megszüntették a nyomozást. Ezután indított pótmagánvádas eljárást lapunk munkatársa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.