Gyanús építkezés Százhalombattán

Az MSZMP-t és az SZDSZ-t is megjárt Vezér Mihály százhalombattai polgármester családi cége is kivette a részét a polgárok háza felújításából alvállalkozóként. Talán ennek is köszönhető, hogy miközben a kivitelező kicsúszott a határidőből, az önkormányzat mégsem érvényesítette a felhalmozódott több tíz milliós kötbért. A rendőrség hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást.

2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a közelmúltban a százhalombattai önkormányzat egyik botrányos beruházása miatt – értesült lapunk. Bár a feljelentést név szerint Vezér Mihály (korábban MSZMP-s és SZDSZ-es, jelenleg egy helyi egyesületet képviselő) polgármester ellen tették, a rendőrség tájékoztatása szerint a büntetőeljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja.
A történet előzménye, hogy az egyik önkormányzati cég 2007-ben közbeszerzési eljárást írt ki a helyi polgárok háza felújítására, amelyet 2008-ban a Panel 2001 Kft. nyert meg bruttó 288 milliós ajánlatával. A feljelentők szerint már az is furcsa volt, hogy a pályázatból kizárták a legolcsóbb ajánlatot adó céget, mondván, irreálisan alacsony árat adott meg. Az viszont végképp felháborította őket, hogy az önkormányzat által megrendelt munkálatokba a győztes cég alvállalkozóként bevonta a Vezér Mihály polgármester és felesége, Vezérné Diks Erika tulajdonában lévő Viver Kft.-t.
A feljelentés rámutat: bár a szerződés szerint késedelmes munkavégzés esetén napi félmillió forintos kötbért kellett volna fizetnie a kivitelezőnek, azonban az önkormányzat a többszöri határidő-módosítások ellenére semmilyen kötbérigényt nem érvényesített. Ezzel a város több tíz millió forintos bevételtől esett el a feljelentők számításai szerint. Ráadásul úgy módosítottak többször a szerződés műszaki tartalmán, hogy arról semmilyen közlemény nem jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, pedig ezt jogszabály írja elő. Azt is furcsának tartják, hogy az eredetileg tervezett minőségi nyílászárók helyett végül mintegy 12 millió forinttal olcsóbb műanyag nyílászárókat szereltettek be, de a szerződésben szereplő összeget csupán 1,4 millió forinttal csökkentették. Megemlítik, hogy a munkálatokra nem kértek, s így nem is volt építési engedély. A feljelentés szerint a közbeszerzés tisztasága szempontjából ki kellene vizsgálni, hogy a beruházásban a Viver Kft.-n keresztül közreműködő Vezér Mihálynak polgármesterként milyen információi voltak a határidő-módosításokról, amelyek tetemes kötbérfizetést vonhattak volna maguk után.
Pap Miklós százhalombattai Fidesz-elnök lapunknak elmondta: egy korábbi testületi ülésen már rákérdeztek a polgárok háza felújításának tisztázatlan, bűncselekménygyanús körülményeire, de Vezér Mihály „fölényesen lesöpörte az asztalról” a témát. A fideszes politikus úgy tudja: nem volt építési engedély a beruházásra, és meglátása szerint a közbeszerzési törvényt is megsérthették. Hozzátette: bár a szerződés többszöri módosításakor a műszaki tartalmat „lefelé” változtatták, ez azonban a költségekben nem jelent meg. Pap Miklós álláspontja szerint a befejezési határidőt azért tolták ki többször, hogy a kivitelezőnek és alvállalkozóinak ne kelljen kötbért fizetnie. A helyi Fidesz elnöke szerint a polgármester cégének szerepvállalása befolyásolhatta a tender eredményét, és azt, hogy az önkormányzat végül eltekintett a kötbér megfizetésétől.
Vezér Mihály a Magyar Nemzetnek azt állította: nem volt ráhatása a bírálóbizottság összetételére és döntéseire. Mint mondta, azért zárták ki az említett ajánlattevőt, mert „értelmezési és számítási hibákat vétett”, és a felszólítás ellenére sem nyújtott be megfelelő költségvetést. A polgármester kijelentette: „miután a generálkivitelező kiválasztását tőlem független szervezet végezte, így annak alvállalkozói kiválasztásába sem volt beleszólásom”. Vezér Mihály közölte: cége semmilyen üzleti kapcsolatban nem volt az önkormányzattal. Arra azonban nem tért ki, hogy alvállalkozóként a Viver Kft. is kivette a részét a beruházásból. Állítása szerint a Viver Kft. a polgárok háza fűtési és vízvezeték-rendszerének építését végezte 3,2 millió forintért, ebből hárommillió volt az anyagköltség, 200 ezer forint pedig a munkabér, a rezsi és a tb-járulék, vagyis semmilyen nyereségük nem volt a munkán. A műanyag nyílászárók kérdésére azt válaszolta: „A közbeszerzési törvény szerint a nyertes árszínvonala a műszaki változtatások esetén is kötött.” A polgármester úgy vélte: politikai támadás áldozata, mivel szerinte ő a legesélyesebb jelölt az októberi polgármester-választáson.
Százhalombattán a 17 fős képviselő-testületben most még a szocialistáknak van a legnagyobb, hétfős frakciójuk, így a polgármester által jegyzett „civil” egyesület három képviselőjével többnyire együtt szavazva, közösen irányítják a várost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.