Gyors és egyszerű ügyintézés a cél

2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Példa nélküli átalakítást hajt végre a kormány a közigazgatásban az elkövetkező három évben – jelentette be tegnap Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár. Az egyik fő cél, hogy megvalósuljon az egyablakos ügyintézés, vagyis az állampolgárok egy helyen, gyorsan és hatékonyan intézhessék szociális, építési és egyéb ügyeiket. Az államtitkár tájékoztatása szerint az önkormányzati törvény júliusi módosítása alapján a regionális közigazgatási hivatalok helyett holnaptól tizenkilenc megyei, illetve egy fővárosi közigazgatási hivatal jön létre. Élükre a miniszterelnök új hivatalvezetőket nevezett ki, akiknek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter tegnap adta át kinevezési okmányaikat. A hivatalvezetők szakmai helyettesei a főtitkárok lesznek.
Szabó Erika bejelentette: a megyei közigazgatási hivatalok erős jogosítványokat kapnak, többek között újra elláthatják a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzését. Az előző kormány hibájából ugyanis a regionális hivatalok ezt az alkotmányban előírt kötelezettséget nem teljesíthették, s ez „nagy káoszhoz” és olyan botrányokhoz vezetett, mint például a BKV-ügy vagy a terézvárosi ingatlanpanama. Emellett egyszerűsítenék az eljárásokat, csökkentenék a párhuzamosságokat és uniós forrásból korszerű informatikai hátteret adnának a hivataloknak.
Az államtitkár arról is beszámolt, hogy 2011. január 1-jétől a közigazgatási hivatalok helyett kormányhivatalok jönnek létre, amelyek élére kormánymegbízottakat neveznek ki, akik politikusok, országgyűlési képviselők is lehetnek. Az ő feladatuk lesz, hogy a kormány célkitűzéseit megvalósítsák. Lamperth Mónika (MSZP) országgyűlési képviselő közölte: nem értenek egyet azzal, hogy „politikai komiszszárokat” ültetnek a megyék élére, és szerintük a kormány „ámokfutása” a közszolgáltatások, az államigazgatás egészének szakmai színvonalát lerontja majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.