„Káoszba döntik a Bundeswehrt”

A német újraegyesítés óta eltelt időben a háború utáni demokratikus Németország fegyveres ereje, a Bundeswehr sikerrel megőrizte honvédelmi karakterét. Egészen eddig. A súlyos válságban vergődő berlini koalíció most, úgy tűnik, félredobná a keserű történelmi tapasztalatból fakadó óvatosságot, és radikális „reformmal” expedíciósra cserélné a jelenlegi orientációt.

Zord Gábor László
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig megdönthetetlen tabu volt a német politikában, hogy a fegyveres erők külföldön, messze a hazától vállaljanak küldetést. 2001. szeptember 11-ét követően azonban az afganisztáni bevetés búvópatak módjára olyan vitát gerjesztett, amely – a Merkel-kabinet nemrégiben ismertetett víziója szerint – szakítást szülhet a honvédelmi elvekkel. Paradox módon a háborús múlt megszokott, folytonos felhánytorgatásával párhuzamosan, főként angolszász irányból is egyre nagyobb nyomás nehezedik Berlinre a változtatás érdekében.
A terv része a hadkötelezettség felfüggesztése és a haderő létszámának, valamint technikai állományának jelentős lefaragása. Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter elképzelése értelmében a Bundeswehr létszámát a jelenlegi 252 ezerről 163 ezerre csökkentenék, amelyben 156 ezer hivatásost 7500 úgynevezett önkéntes, egy-három év szolgálati idejű katona egészítene ki. Zu Guttenberg az elmúlt két évtized közép-európai haderőreformjaiból ismert szlogent hangoztatta, miszerint az átalakításnak „az a célja, hogy kisebb létszámú, ám hatékonyabb, jobban bevethető” erő jöjjön létre.
Ha megvalósul, a reform a két világháborút lezáró békeszerződések óta a német fegyveres erők harcértékének legsúlyosabb leépítését eredményezné. A páncélos hagyományaira méltán büszke ország 2600 darabos egykori harckocsiállományából mindössze 150 darab maradna meg. Ennél jóval többel rendelkezik (részben olcsón átadott német Leopárd–2-esek révén) még Lengyelország és a semleges Svájc is (négyszáz darab), nem beszélve a továbbra is hagyományos védelmi elveket valló Oroszországról, amely alig két éve Grúziában sikerrel mutatta be, hogy a XXI. század elején mit érhet el egy páncélos offenzíva.
A terv mozgatórugóit felfedi, hogy a reformot kidolgozni hivatott bizottság vezetője nem más, mint a Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) elnöke. Hans Heinrich Driftmann szerint tekintetbe kell vennie a „német gazdaság legitim érdekeit”, hiszen „egy olyan erősen exportorientált ország, mint Németország szempontjából katasztrófával érne fel, ha a nemzetközi kereskedelmi utak, elsősorban Délkelet-Ázsia irányában, tartósan korlátozás alá esnének”. Emlékezetes, hogy az előző német államfő, Horst Köhler hasonló kijelentések miatt kényszerült lemondani. A német lakosság túlnyomó többsége elutasítja az aktuális, afganisztáni szerepvállalást.
Az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) úgy vélik, a terv „káoszba dönti” a Bundeswehrt. Szerintük azért, mert csak az államháztartás szempontjait tartja szem előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.