Ki titkosította a jelentést?

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a 2006. őszi szabadságjogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság még júniusban megkapta azt a titkos rendőri jelentést, amely Gergényi Péter volt budapesti főkapitány és más rendőri vezetők büntetőjogi és fegyelmi felelősségét állapítja meg, ám azt egyelőre nem tudni, hogy a dokumentumot korábban ki és miért titkosította, illetve ki és mikor oldotta fel a titkosítás alól. Gulyás Gergely, az albizottság fideszes elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján rámutatott: a Magyar Nemzet keddi számában ismertetett irat azt bizonyítja, hogy a tévéostrom után egy „összességében korrektnek nevezhető” rendőrségi jelentés készült a vezetők által elkövetett szakszerűtlenségekről. A képviselő rámutatott: tudomásuk szerint a megállapított „súlyos bűncselekmények gyanúját felvető cselekményeknek” semmilyen következménye nem volt, és csupán fegyelmi eljárások indultak.
Az ORFK fegyelmi osztályának jelentésében összesen nyolc eseményt emelnek ki: ezek között szerepel az, amely szerint Gergényi Péter késve rendelte el a személyi állomány riadóját 2006. szeptember 18-án, és ez fölveti a fegyelmi felelősségét. Gulyás Gergely hangsúlyozta: pénteken Gergényi Pétert is meghallgatja majd az albizottság, és szembesíteni fogják a jelentésben foglaltakkal. A fideszes politikus kiemelte: bár a jelentés parancs iránti engedetlenség, illetve elöljárói intézkedés elmulasztása bűncselekmény gyanúját említi a Szabadság tér helyszínparancsnoka, Mittó Gábor esetében, ő azonban az albizottság előtt korábban azt mondta: nem indult ellene büntetőeljárás. Az albizottság mai ülésén többek között Szabadfi Árpád volt országos rendőrfőkapitány-helyettest és Such Györgyöt, a Magyar Rádió volt elnökét is meghallgatják: utóbbit a rádió udvarán történt kínzásokról kérdezik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.