Ezúttal a harcsapaprikás elkészítésében versengett öt budapesti étterem a Halra, magyar, halra bor! elnevezésű sorozat múlt pénteki fordulóján. Bár mind az öt vendéglő – a rákospalotai Víg Kalmár, az újpesti Öreghalász, az óbudai Régi Sipos, illetve a II. kerületi Földes Józsi és a Serpenyős – kitett magáért, az ismert művészekből álló zsűri végül a Víg Kalmárt találta a legjobbnak, amely a kiválóan fűszerezett és ízlésesen tálalt harcsapaprikás mellé köretként nemcsak a „szokásos” túrós csuszát, hanem sztrapacskát és kézzel szaggatott galuskát is felszolgált. S hogy mennyire nehéz volt különbséget tenni az éttermek között, jól mutatja: a sajtó zsűri a Régi Sipos halászkertnek és az Öreghalász étteremnek is kiosztott egy-egy különdíjat.
Az Aranyponty Zrt. által augusztusban meghirdetett Halra, magyar! célja, hogy a rendkívül egészséges, könnyen elkészíthető magyar halételeket és a hozzájuk illő kiváló magyar borokat népszerűsítse. A jövőben minden hónap első péntekén öt vendéglő mérkőzik meg egy-egy előre kiválasztott halétel elkészítésével. Múlt hónapban a ponty volt terítéken, amelyből rácponty készült, most pedig az afrikai harcsa. Müller Tibor, a Szarvas-Fish Kft. gazdasági igazgatója lapunknak elmondta: ez a halfajta 1984-ben került Magyarországra, de már csak a nevében „afrikai”, hiszen hazánkban tenyésztik és dolgozzák fel. A szakember rámutatott, az afrikai harcsa azért egyre népszerűbb, mert szálkamentes, jelentős az ómega-3 és ómega-6 zsírtartalma, nincsen túl intenzív halíze, és így bármilyen hagyományos magyar halétel kiválóan elkészíthető belőle. Huszonöt éve még senki sem ismerte idehaza, azonban napjainkban már évi kétezer tonnát értékesítenek ebből a halfajból; ez az édesvízi halak forgalmának a tizenöt százaléka – fűzte hozzá Müller Tibor.
Meggyilkolt turisták: leszúrtak egy francia férfit