Magyar paprikás afrikai harcsából

2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal a harcsapaprikás elkészítésében versengett öt budapesti étterem a Halra, magyar, halra bor! elnevezésű sorozat múlt pénteki fordulóján. Bár mind az öt vendéglő – a rákospalotai Víg Kalmár, az újpesti Öreghalász, az óbudai Régi Sipos, illetve a II. kerületi Földes Józsi és a Serpenyős – kitett magáért, az ismert művészekből álló zsűri végül a Víg Kalmárt találta a legjobbnak, amely a kiválóan fűszerezett és ízlésesen tálalt harcsapaprikás mellé köretként nemcsak a „szokásos” túrós csuszát, hanem sztrapacskát és kézzel szaggatott galuskát is felszolgált. S hogy mennyire nehéz volt különbséget tenni az éttermek között, jól mutatja: a sajtó zsűri a Régi Sipos halászkertnek és az Öreghalász étteremnek is kiosztott egy-egy különdíjat.
Az Aranyponty Zrt. által augusztusban meghirdetett Halra, magyar! célja, hogy a rendkívül egészséges, könnyen elkészíthető magyar halételeket és a hozzájuk illő kiváló magyar borokat népszerűsítse. A jövőben minden hónap első péntekén öt vendéglő mérkőzik meg egy-egy előre kiválasztott halétel elkészítésével. Múlt hónapban a ponty volt terítéken, amelyből rácponty készült, most pedig az afrikai harcsa. Müller Tibor, a Szarvas-Fish Kft. gazdasági igazgatója lapunknak elmondta: ez a halfajta 1984-ben került Magyarországra, de már csak a nevében „afrikai”, hiszen hazánkban tenyésztik és dolgozzák fel. A szakember rámutatott, az afrikai harcsa azért egyre népszerűbb, mert szálkamentes, jelentős az ómega-3 és ómega-6 zsírtartalma, nincsen túl intenzív halíze, és így bármilyen hagyományos magyar halétel kiválóan elkészíthető belőle. Huszonöt éve még senki sem ismerte idehaza, azonban napjainkban már évi kétezer tonnát értékesítenek ebből a halfajból; ez az édesvízi halak forgalmának a tizenöt százaléka – fűzte hozzá Müller Tibor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.