Pofonok völgye és hölgyei

Múlt hét végén Barbadoson véget ért a női ökölvívó-világbajnokság, ahonnan a nyolctagú magyar válogatott három bronzérmet hozott haza. Lehetett volna ennél fényesebb is a mérleg, hiszen két elődöntő a lehető legkisebb különbséggel dőlt el a mieink kárára, de az örömteli, hogy a 2001-es vb-kezdetek óta nem maradt medál nélkül a nemzeti gárda. A sportág fejlődésével ugyanakkor kötelező haladni, a fő cél, a sikeres londoni olimpiai debütálás érdekében.

Deák Zsigmond
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenöt ország háromszázhat versenyzője indult el Bridgetown, a barbadosi főváros Garfield Sobers Sports Complex elnevezésű csarnokában múlt hét végén zárult női ökölvívó-világbajnokságon. Már ez is jelzi, hogy a sportágat alaposan felélénkítette az olimpiai szereplés lehetősége. Az erőviszonyok kiegyenlítettségét mutatja, hogy a tíz aranyérem kilencfelé oszlott el (csak az oroszok tudtak duplázni), mi. magyarok három versenyzőt küldtünk a dobogóra, igaz, annak az aljára. Nem sok híja volt a feljebb lépésnek, hiszen 54 kilóban Némedi-Varga Csilla csak egyetlen ponttal kapott ki a dél-koreai Kim Hje Szongtól. A kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Kovács Mária ezúttal már nem a 86 vagy 81 kilóban, hanem a két év múlva ötkarikás programba került három kategória egyikében, 75-ben osztotta pofonokat. Az elődöntőben 11-11-re ment a vb-címvédő kínai Li Csin-zével, a segédpontok is megegyeztek, de bírói döntés a távol-keletinek kedvezett. Erre mondják azt, hogy a lehető legkisebb különbség, s egyben a lehető legnagyobb bosszúság. Ebből a szempontból Nagy Bianka (81 kg) 14-6-os veresége a későbbi világbajnok brazil Feitosa Roselitől legalább „megnyugtató” különbségű volt.
A 2001-es első vb helyszíne, az egyesült államokbeli Scranton, majd az évek során a törökországi Antalya, az oroszországi Podolszk, India fővárosa, Új-Delhi, valamint a kínai Ningbo után Barbadoson mutatkoztak meg először annak a jelei, hogy a sportág az olimpiai család részévé vált. Méghozzá igen későn, hiszen Londonban mutathatja meg magát először a ringben a gyengébbik nem. (Pontosabban 1904-ben St. Louisban már megmutatta, de a hivatalos programon kívül.) A Londonban majdan érdekelt kategóriákban (51, 60 és 75 kg) különösen népes mezőny küzdött a többihez képest magasabb színvonalon, hiszen ide gyűltek össze az ötkarika bűvöletében élő legjobbak. A női ökölvívás egyébként az 1990-es évek második felében jelent meg versenyszerű keretek között, az első nemzeti bajnokságot Kanada rendezte 1995-ben, de Magyarország sem maradt le sokkal az 1996-os ob-premierrel. A világversenyek rendszere a XXI. század elején indult el, mutatva a jövő útját. Jelenleg a földkerekség százhúsz országában negyvenezer nő űzi a sportágat, közöttük körülbelül kétszáz magyar. A már említett Kovács Mária a legeredményesebb, aki éppen az ötkarikás szereplés érdekében fogyott bő tíz kilót, s lépett lejjebb két kategóriát.
A női ökölvívás elfogadottsága egyelőre még vegyes határokon innen és túl is. Szántó Imre mesteredző például érdeklődésünkre így fogalmazott: „Még nem lett olimpiai sportág a női bunyó, csak az egyharmada… A kifejezetten férfispecifikus sportokban a lányok alkatilag hátrányban vannak, így nem érhetik el a fiúk szintjét, s ez nem is fog változni. A női boksz lehet éppen izgalmas, de egy szakember tudja, hogy ez nem a csúcsszínvonal. Ízlés dolga, ha valaki tudja élvezni. A mérhető sportágakban más a helyzet, ott egyértelmű, hogy valaki 230 centit ugrott magasba, vagy csak 180-at.” Csötönyi Sándor, a honi szakszövetség elnöke talán posztjából adódóan is kedvezőbb képet lát: „Hihetetlenül fejlődik a női boksz, s maguk a lányok is fizikailag, technikailag, várható volt, hogy bekerül az olimpiai programba. Most már egyenjogúnak kell tekinteni a küzdősportokban is a lányokat, s ne feledjük, Magyarországon cselgáncsban vagy birkózásban a közelmúltban már jobb eredményeket értek el, mint a fiúk. Mi is sokat áldozunk rájuk, a sikeres keszthelyi EU-bajnoki szereplést követően úgy döntöttünk, négy helyett nyolc versenyzőt viszünk ki Barbadosra, s a három világbajnoki érmes azt mutatja, hogy jól döntöttünk. Persze még rengeteget kell dolgoznunk, hogy ebben a világszerte egyre népszerűbb sportágban továbbra is sikereket arassunk.”
Valóban kötelez, hogy az eddigi hat világbajnokságon mindig született magyar érem. Jó lenne ezt a tendenciát meghonosítani az olimpiákon is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.