Szándékosság és szakmai mulasztás

Súlyos szakmai mulasztások és szándékosság áll a mögött, hogy a rendőrség nem védte meg a tévészékházat 2006 szeptemberében – állította Ignácz István volt Pest megyei rendőrfőkapitány a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság előtt. Az ülésen nem jelent meg Szilvásy György volt titokminiszter.

2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrségnek elvileg megvoltak az eszközei ahhoz, hogy megakadályozzák a Magyar Televízió elfoglalását, felkészültek a váratlan helyzetek kezelésére, azonban a rendőri vezetés szándékosan nem védte meg az épületet, és kiszolgáltatta az azt védő pár tucat egyenruhást a tüntetők haragjának – jelentette ki Ignácz István volt Pest megyei rendőrfőkapitány a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén. A nyugalmazott rendőr tábornok fenntartja azokat a megállapításokat, amelyeket a nevével fémjelzett bizottság tett a rendőri vezetés szakmai mulasztásairól. Ignácz rámutatott: nem lett volna szabad választási gyűlésnek minősíteni a Kossuth téri tüntetést, a műveleti terv ötletszerű volt és hemzsegett a hibáktól, ráadásul négy különböző rádiórendszert használtak. Kiemelte: voltak parancsnokok, akiket több helyre osztottak be, de akadt olyan vezető, aki ott sem volt, pedig a neve szerepelt a beosztásban. A Szabadság téren sokáig azt sem lehetett tudni, ki a helyszínparancsnok. Aztán az ostromkor kis csoportokban, hiányosan felszerelt rendőröket küldtek a tömegbe, ami „öngyilkos taktikának” bizonyult. Ilyen körülmények között – fogalmazott – halálra volt ítélve a rendőri intézkedés.
Gulyás Gergely (Fidesz), az albizottság elnöke szerint az elmondottak alapján felvetődik: a rendőrség nemcsak nem tudta, de nem is kívánta megvédeni a tévészékházat. Révész Máriusz (Fidesz) szerint úgy tűnik, mintha néhány rendőrt odadobtak volna martalékul a tömegnek, és ez olyan fokú dilettantizmus, ami már-már szándékosságot sejtet. Ignácz ezzel egyetértett, mint ahogy Gaudi-Nagy Tamással (Jobbik) is, aki szerint tárgyalni kellett volna a petíció beolvasását követelő tömeggel. Gaudi-Nagy szerint büntetőjogi felelősség terheli Szabadfi Árpád volt országos főkapitány-helyettest, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és helyettesét, Lapid Lajost.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként nem akart visszavonulni 2006 őszén, óva intette a rendőrséget a demonstratív biztonsági intézkedésektől, ám jogsértés esetén kellő erőt és határozottságot várt – derült ki egy rendőrségi vezetői értekezletről készült jegyzőkönyvből, amelyet a Köztársasági Őrezred volt parancsnokának szintén tegnapi meghallgatásán ismertettek.
Az ülésre meghívták Szilvásy György volt titokminisztert is, de ő – arra hivatkozva, hogy a testületben nincsenek MSZP-sek – nem ment el. Ezzel Gulyás Gergely szerint nemcsak a parlamentáris demokráciát, de az alkotmányt is megsértette Szilvásy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.