Támadás indult a forint ellen a pénzpiacokon

Nagy kaszálásra készül, hazánk és a magyar forint ellen spekulál a külföldi befektetők egy része. A prognózisok szerint a forint tovább gyengül majd a svájci frankkal szemben, így az erre a forgatókönyvre játszóknak szép nyereséget hozhat a magyar fizetőeszköz gyengélkedése. Az Egyesült Államokból érkező rossz hírek további hisztériát okozhatnak a piacokon. A magyar gazdaságnak azonban egyáltalán nem hiányzik a pánik.

Munkatársunktól
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

IMF: Nem kértünk időpontot. Magyarország nem kért időpontot a hitelmegállapodással kapcsolatos tárgyalások újrakezdésére a Nemzetközi Valutaalaptól – mondta tegnapi tájékoztatóján az IMF szóvivője. Gerry Rice szerint nincs időpont az IMF-küldöttség budapesti látogatására – szögezte le a Portfolio.hu. Ez a hírportál szerint egybevág azzal, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán cáfolta a hírt, hogy hitelmegállapodásra törekedne ősszel a valutaalappal. (MN)


Miközben tegnap többnyire 216 és 218 forint között ingadozott a svájci frank árfolyama, lapzártánk idején pedig 217-es szinten járt a kurzus, a magyar fizetőeszköz és az alpesi deviza árfolyamára vonatkozó külföldi elemzésekben már 240 forintos szint lehetősége is szerepel. Sőt a piaci elemzések egy része kifejezetten ajánlja a befektetőknek a forintgyengülés meglovagolását, mivel ez gyorsan elérhető, könnyű és jó keresetet jelent. Bár a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a 240 forintos franktól egyelőre nem kell tartani, elképzelhető, hogy a fizetőeszközünk gyengülését váró előrejelzések egyfajta önbeteljesítő jóslatként viselkednek. Nem beszélve arról, hogy minél többen „fogadnak” arra, hogy tovább drágul a frank a forinttal szemben, annál több befektetőnek áll érdekében a hazai deviza gyengülése.
Lóránt Károly közgazdász a prognózisokat egyszerűen spekulációnak nevezte. Mint elmondta, csak a racionális viselkedést lehet megítélni, márpedig jelenleg nem az ésszerűség uralja a piacokat.
– Nemcsak Magyarország, egész Európa nehéz helyzetben van, ezért a befektetők is idegesek – jegyezte meg Lóránt Károly. Márpedig egy ilyen kiélezett helyzetben nagyon sok minden történhet – tette hozzá. Bari Csaba, a Buda-Cash devizakereskedője szerint nem kell készpénznek venni a 240-es frankról szóló jóslatokat, ám az jól látszik, hogy jelenleg az alpesi fizetőeszköz emelkedő trendben van a forinttal szemben. A szakember szerint ennek egyik oka az, hogy a frank egy úgynevezett menedékdeviza. Ez azt jelenti, hogy amint bizonytalanná válik a piaci hangulat, a befektetők megválnak a rizikósabbnak vélt fizetőeszközöktől, és a jól bevált svájci frankhoz menekülnek. Ez a folyamat pedig felveri az alpesi deviza árát. Jelenleg az euró és a frank keresztárfolyama az 1,30-1,31-es szint közelében mozog, míg augusztus elején még 1,35 frankot adtak egy euróért. A forint tegnap erősödött az euróval szemben, lapzártánk idején 283 forint környékén időzött az árfolyam, a reggeli 284-es szint után.
– A frank erősödése olyan határozott irányt mutat, hogy az elmúlt hónapokban még a svájci jegybank gyengítési kísérletei is csak ideiglenes eredményeket hoztak – jegyezte meg a kereskedő. Bari Csaba úgy látja, hogy a következő fordulópontot a 220 forintos szinten érheti el a frank és a forint kurzusa. Ha ezt sikerül felülmúlnia az alpesi devizának, akkor nyitva áll előtte az út a további drágulás felé.
Az elemzők szerint a franknak még bőven van muníciója, mert a sorozatos rossz hírek hallatán a befektetőkön kezd eluralkodni a bizonytalanság. Suppan Gergely a Takarékbank elemzője lapunknak elmondta: a legrosszabb hírek az utóbbi időben az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek, úgy tűnik, az ország gazdasága jelenleg csikorogva lassul. Az ingatlanpiaca siralmas állapotban van. Az új lakások értékesítése 12 százalékkal esett vissza júliusban az egy hónappal korábbi adatokhoz képest.
Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok gazdasága a korábban várt 2,4 százalék helyett (éves szinten számolva) mindössze 1,4 százalékkal nőtt a második negyedévben. Suppan Gergely szerint nehéz megítélni, hogy hova vezet az Egyesült Államok gyengélkedése, de a szakember szerint optimizmusra adhat okot, hogy a német gazdaság egyelőre nem mutat a tengerentúlihoz hasonló tüneteket.
Míg néhány hónapja még úgy tűnt, újra kisüthet a nap, ma már a befektetők egyre nagyobb része tart attól, hogy a válságnak még korántsem értünk a végére, és a kilábalás nem V-alakot, hanem W-mintát követ majd. Ami azt jelenti, hogy egy enyhébb emelkedés után újra a mélybe fordulnak a mutatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.