Titkos rendőri jelentés az ostromról

A legnagyobb titokban jelentés készült az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) fegyelmi osztályán a rendőri vezetők által 2006 szeptemberében elkövetett jogsértésekről – derül ki a lapunk birtokába került dokumentumból.

2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Árvai László és Volter Zsolt alezredesek, illetve Molnár János őrnagy által 2006. november 17-én elkészített és a közelmúltig titkosnak minősített jelentés bűncselekmények és fegyelmi vétségek sorát tartalmazza, amelyeket a rendőrség vezetői a Magyar Televízió székházának ostromakor elkövettek. A dokumentumot az Ignácz István akkori Pest megyei rendőrfőkapitány vezette vizsgálóbizottság jelentésére alapozták, amely kimondta: a szakszerűtlen elöljárói intézkedések és a felszerelés hiányossága miatt vallott kudarcot a rendőrség és sérült meg több tucat egyenruhás. Az Ignácz-jelentés nem tért ki arra, mely rendőri vezetőt milyen felelősség terhel vagy milyen bűncselekményt követett el – ezt a hiányosságot orvosolja a lapunk birtokába került titkos összegzés.
Eszerint felvethető Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fegyelmi felelőssége, amiért 2006. szeptember 18-án késve, öt perccel éjfél előtt rendelte el a főkapitányság személyi állományának riadóját.
*
A jelentés szerint ez a késés szakszerűtlenségre utal.
A dokumentum parancs iránti engedetlenség és elöljárói intézkedés elmulasztása bűncselekmény elkövetését, valamint fegyelemsértést valószínűsít Mittó Gábor esetében, aki a tévéostrom idején a Szabadság tér helyszíni parancsnoka volt. Mindezt arra alapozzák, hogy az Ignácz-jelentés szerint „a helyszínparancsnok kötelezettségeit nem gyakorolta megfelelően, s egy idő után az események külső szemlélőjévé vált”, továbbá nem hozott létre „kiemelő és elfogó csoportokat az agresszív támadók, hangadó személyek kiemelésére”.
Az Árvai–Volter–Molnár-jelentés szerint fegyelemsértés történt akkor is, amikor a 2006. szeptember 17-i Kossuth téri tüntetést választási gyűlésnek minősítették, és nem oszlatták fel. Azonban azt, hogy ezért kit terhel személyes felelősség, nem tudták megállapítani. Mint ahogy több más mulasztás (például a felszerelés hiányosságai vagy a megyei rendőri erők indokolatlan hazaküldése) kapcsán is megállapít fegyelmi felelősséget, de az elkövetőt – bizonyítékok hiányában – nem nevezi meg. A három rendőri vezető által jegyzett dokumentum rámutat: további vizsgálatokra lenne szükség ahhoz, hogy a felelősöket ezekben az esetekben is megnevezhessék.
Úgy tudjuk, az Árvai–Volter– Molnár-jelentésben foglaltak ellenére egyedül Mittó Gábor ellen indult eljárás, és őt el is marasztalták. Ezzel szemben Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt – a megállapított mulasztások ellenére – nem vonták felelősségre. Információink szerint a dokumentum a Gyurcsány-kormány idején titkos minősítést kapott és bekerült az irattárba, és csak a közelmúltban küldték meg a 2006-os események kivizsgálására felkért Balsai István miniszterelnöki megbízottnak, illetve a szabadságjogsértéseket feltáró parlamenti albizottságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.