A lemorzsolódás okait kutatták

Megdőlt a hátrányos etnikai származás dogmája a romaintegrációs kudarcok indoklásában. Egy akadémiai intézet szakembereinek kutatása legalábbis ezt támasztja alá.

Joó István
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általában korántsem az etnikai hovatartozás egy-egy gyermek iskolai lemorzsolódásának a valóságos oka – fejtette ki Kertesi Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének munkatársa egy romaintegrációról szóló minapi műhely-konferencián. A kutató szerint e látszólagos ok helyett sokkal inkább azzal indokolható a szóban forgó jelenség, hogy az adott családokban alacsony a szülők társadalmi és gazdasági státusa, szegényesek az otthoni körülmények, és nem megfelelő a születéstől számított egészségi fejlődés. Az életpálya-felmérés adataiból kíméletlenül levezette: a lemaradást nem az etnikai hovatartozás okozza, hiszen vizsgálataikban egyértelműen nullára csökkent az eltérő etnikai, de azonos társadalmi és gazdasági viszonyokkal rendelkező gyerekek közötti különbség.
Kertesi Gábor hangsúlyozta, a hátrányos helyzetű gyermekeket jobban fel lehetne készíteni az oktatásra, ha korábban járhatnának óvodába, illetve ha fejlődésüket az ország elmaradottabb területein is védőnők kísérhetnék figyelemmel. Az akadémiai intézet munkatársa megállapította: miközben a közép- és a felső osztály 90 százaléka járatja gyermekeit óvodába, aközben a lakosság kevésbé iskolázott rétegeinél ez az arány csak 50-70 százalékos.
Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár helyeselte a gyermekek minél korábbi óvodáztatását, hogy az iskoláskor kezdetén ne induljanak ledolgozhatatlan hátrányból. Hozzátette: ezt a kormány új intézmények – bölcsődék, óvodák – építésével erőteljesen támogatni is kívánja. Lazítani kell, mondta, azokon az előírásokon, amelyek ezt a kistelepüléseken gátolják; erre a házióvoda-rendszer kialakítása jó megoldásnak tűnik. Balog Zoltán szerint a szegregáció elleni küzdelem, amely nincs tekintettel a helyi viszonyokra, sokkal többet árt, mint amennyit használ a békés együttélésnek és az összefogásnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.