Arányos teherviselés

Szabó Anna
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tegnap meghirdetett második akcióterve azoktól a gazdasági szereplőktől kér átmeneti áldozatvállalást, amelyekre az elmúlt években arányaiban jóval kevesebb jutott a válság terheiből. Mindez nemcsak példamutatást, hanem társadalmi szolidaritást is jelent: a gazdasági elithez tartozó kiváltságosok most azzal hitelesíthetik összetartozásukat a számukra eddig jobbára csak ügyfélkört jelentő magyar lakossággal, hogy részt vállalnak nehézségeikből, és ezúttal nem kizárólag piacként tekintenek hazánkra. A júniusban meghirdetett első akcióterv lényege változatlan: a lehetőségekhez képest arányossá kell tenni a válság okozta veszteségeket, befoltozandó a több száz milliárdos lyukkal májusban átadott költségvetést. Ehhez a bankadó és a közszférában bevezetett bérplafon után az európai mércével szintén komoly profitot termelő szolgáltatók és kereskedelmi láncok hozzájárulására is szüksége van az országnak. Profitkimentés helyett szolidaritásra a magyar rezsifizetőkkel és vásárlókkal.
Az előző korszak esztelen önbecsapására épülő gazdaságpolitikák helyett reális számítások következnek.
Nincs többé „tökéletes, felelős, újegyensúlyos” büdzsé, amit még tavaly is büszkén lehetett ide-oda hurcolászni keresztbe-kasul a Kossuth Lajos téren, miközben a valóság birodalmához egy árnyalattal közelebb eső sarokszámokat Keller László (Istenem, emlékszik még rá valaki?) volt pénzügyi államtitkár az Állami Számvevőszék nyomására kénytelen-kelletlen egy kockás papír- fecnire firkantotta a parlamenti szakbizottság előtt még valamikor 2008 decemberében. Mellékesen erre a „hivatalos dokumentumra” alapult a tavalyi betonbiztos költségvetés, amiben, ugye, nem volt sem csontváz, sem lyuk, és csak a puszta véletlen műve, hogy a nemrég lezárult zárszámadás százmilliárd forint nagyságrendű tévedést talált benne.
Nos, az idei büdzsé realitása, hogy az egész évre kalkulált deficit már a kormányváltás utáni hónapban elérte az egész évre tervezettet, októberben pedig már a 125 százalékát. Az eredetileg még „csak” 240 milliárdnyi lyuk befoltozására hirdetett első akciótervet egészíti ki a tegnap ismertetett második, amely az időközben cirka háromszázmilliárd forint felett járó „eltérést” korrigálná. A három évre szóló intézkedések nyomán a telekommunikációs cégektől évi hatvanmilliárd forint, az energiaszektortól évi hetven-, a kereskedelmi társaságoktól pedig évi harmincmilliárd pluszbevételt várnak. Fizetniük – úgy tűnik – van miből: a gazdasági tárca számításai szerint csak a telekommunikációs szektorban 122 milliárd ma a nyereség, a válságadó pedig a lakosság megsarcolásának kiváltása érdekében elkerülhetetlen.
Az előző „szakértői” kabinet ugyanis olyan tételeket nem kalkulált be az idei kiadásokhoz, mint például a BKV, a MÁV pluszköltségei, a közelgő uniós elnökséggel járó kifizetések, a nemzetközi szervezetek tagdíjai vagy éppen az afganisztáni misszió.
A program legszimpatikusabb pontja azonban kétségkívül a poliészter pannon puma (PPP) – politikailag korrekt nevén az állami és a magánszféra közötti – szerződések felülvizsgálata. Sajnos nem biztos, hogy lesz háromszoros áron offshore Erkel Színházunk, lehet, hogy mégsem kell majd 25 évig fizeti a Duna-parti Bálna horrorkonstrukció szolgáltatási díját, jó húsz évig a Magyar Televízió évente milliárdos székházbérletét vagy az eső esetén beszakadó autópályák százmilliárdjait. Börtönt, kollégiumot, mélygarázst – mind-mind az állam számára előnytelen és méregdrága, ám a magánszféra számára gyümölcsöző beruházást. Békés, fenntartható békeidőkben (erre vágyunk) talán már nincs is rájuk szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.