Az utolsó csepp

Spiegelberg István somlói borász ezen a hétvégén szüretelne. Kérdés, elhiszik-e majd a fogyasztók, hogy a Somlón termett szőlőnek nincsen semmi baja. Vagy a vörösiszap – bár a hegyet elkerülte –, illetve a híre beszennyezi legkisebb borvidékünk nevét is?

Varga Attila
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki ingyen ihat kávét a Dankó-telepet ellátó devecseri vegyesboltban, ha az utcafronti falhoz támasztja lapátját, s a bejáratnál alaposan lerázza szkafanderéről a lúgos, mérgező vörösiszapot. Hiába a boldog békeidőket idéző árukészlet, manapság csak a magas kalóriatartalmú száraz eledelt, kekszet és energiaételt viszik a vásárlók: katonák, rendőrök, katasztrófavédelmisek s a helyben verbuválódott civil alakulatok emberei. Az eladók megkezdték a visszaszámlálást, heteken belül lakatot tehetnek évtizedek óta működő boltjukra, ugyanis vásárlóik, a többnyire szerény jövedelmű nyugdíjas réteg azokban az utcákban lakott, amelyeknek házait lerombolta, átmosta, körbevette a vörös áradat.
Van, aki soha nem akar visszatérni, és van, aki, ha akarna sem fog: a héten napról napra emelkedett a megtalált holttestek száma.
Még mindig iszapban van a zöldséges chipset gyártó üzem területe, s az a varroda sem üzemel már, amelynek dolgozói holland piacra készítettek ülőbútorpárnát, svájci megrendelésre pedig alsóruhát.
A Paradiso italkimérés pultjánál huszonéves fiatalok gyűltek össze. Egyikük nagyot sóhajtva huppan le a székre. Felhúzza katonanadrágja szárát, s lúgtól szerzett sebeit nézegeti. A sarokban a spanyol televízió munkatársai kísérik figyelemmel számítógépük monitorján az esti lakossági fórumon kirobbant parázs vitát. Egy el nem öntött ház tulajdonosa arra panaszkodott, hogy a katonai járművek miatt megreped házfala, mire a polgármester nagy derültséget kiváltva azt felelte: „Babakocsival nem lehet szállítani a sittet.”
– Egy hét világhír jutott nekünk, mert a chileiek elkezdték felhozni a bányászokat a mélyből. Összepakolnak a stábok és hazautaznak, mi pedig itt maradunk a gyilkos porban, s tönkremegy minden – kesereg a lábát fájlaló férfi. És valóban: több mint egy hete áll a földeken a lúgos, nehézfémtartalmú vörös anyag, előbb vagy utóbb megszárad, a szél felkerekedésével pedig egyre nagyobb területet borít be, eljut legkisebb borvidékünkre, egészen a Somló hegyig.
Spiegelberg István somlói borász présházához nem egyszerű felmenni autóval, néhol éles kanyarokban kell araszolni, máskor kőből készült támfalak között lavírozva jutok fel a boltíves tornácú ingatlanhoz. Csodálatos a kilátás innen. Végigsiklik a tekintetem a szőlővel beültetett lankákon egészen a távoli párás, szürke templomtornyokig, vörösre festett földekig. Az interneten fellelhető műholdas felvételeken is látszik, hogy az ipari katasztrófa nyomán terjedő szenynyeződés eljutott egészen a hegy lábánál található Somlóvásárhelyig, de így, a valóságban egészen más, megborzongok az elkeserítő látványtól.
Spiegelberg István, vagyis „Stephan” ismert borász, hamar elkapkodják csúcsborait. Bár az NDK-ban született, gyermekkora nyarait jórészt Somlójenőben töltötte nagyanyja házánál, azóta ismeri a hegyet. Eredetileg elektroműszerész, egy német autógyár tesztpilótája volt, s már 1993-ban vásárolt présházat a hegyen, 2007-ben pedig úgy döntött, hogy Magyarországon, a Somló hegyen szeretne élni. Ideköltözött, és télen-nyáron a hegyen él. Közel két- hektáros területén juhfarkot termel és majdnem ugyanannyi olaszrizlinget, de akad furmintja is.
– Kicsit nehezen fogom fel, hogy mi történt, talán jobb lett volna, ha kitör a vulkán. Október elején kezdtem szüretelni, de negyedikén, hétfőn szükségem lett ötvenliteres borászati üvegballonra, ezért tíz óra körül Ajkára utaztam a hátsó, kolontári úton. Mikor elhajtottam a vörösiszap-tározónál, láttam, hogy megint magasabb lett, ráhúztak egy újabb réteget. Negyvenöt éves vagyok, és gyerekkorom óta figyelem, hogyan nő a fal. Mivel nem mindennap hajtok el azon az úton, nekem jobban feltűnik ez, mint egy helybélinek.
– Ezt megelőzően mikor látta a tározót?
– Négy hónappal ezelőtt, azóta húztak rá még egy réteget.
Spiegelberg István borainak híre van, időnként nemzetközi borlovagok, szakértők keresik fel. Ennek ellenére külföldre nem jut el az itala, mert a magyar csúcsgasztronómiát képviselő éttermek, minőségi borszaküzletek felvásárolják kisebb mennyiségben palackozott borait, amelyekből háromszor annyit is el tudna adni. Legalábbis így volt eddig.
– Általában az osztrák és a német televízió adásait is figyelem. Ott egészen másképp nézik a történteket, mint itthon. Devecserben és Kolontáron is azt hangoztatják, hogy nem annyira káros ez az anyag, miközben ma már nem jelent biztonságot a szájmaszk, csak a speciális szűrőálarc, s a kárelhárítók egyre erősebb védőruhákban járnak. A németek is vettek mintát a vörösiszapból, s a saját vizsgálataikra hivatkoznak. Egyesek szerint a dunaújvárosi égetőmű veszélyes hulladékát is beborították az itteni vörösiszapba, ezért arzéntartalma a megengedett huszonötszöröse, s rendkívül magas a higany- és krómtartalma is.
A borász kinyomtatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) internetes oldalain közölt mérési értékeket, amelyek szerinte olyanok, mintha a Mal Zrt. jogtanácsosának kérésére írták volna őket. (Tény, hogy a Greenpeace környezetvédő szervezet adatai sokkal rosszabb képet festenek a katasztrófa utáni állapotról, mint az MTA-é, de laikusként nehéz lenne megmondani, melyik tükrözi inkább a valóságot.) A borász attól fél, hogy bármennyire kitűnő a somlói bor, a gyakorlatban is veszélyt jelenthet termelőinek a közelben futó vörösiszapcsík. Ha alaptalan a félelem, a konkurencia érdeke akkor is az lesz, hogy a zagytározós katasztrófát követően marketingeszközökkel lejárassák a somlói bort.
Arról, hogy ennek mekkora a valószínűsége, Somogyi Lajos hegybíró somlói borászoknak a katasztrófa utáni napokban írt körlevele árulkodik. „Tisztelt Szőlősgazda! Több szőlősgazda, aki nem él a Somlón, keresett meg a sajátos ajkai vörösiszap-tározós katasztrófával kapcsolatosan. Ezúttal szeretném jelezni, a borvidék szőlőterületeit nem érintette az áradat, az a szőlőterületektől mintegy egy kilométerre délre folyt le a Torna-patak medrében, illetve a patak környékén lévő mélyen fekvő mezőgazdasági területeken. A jelenlegi csapadékos idő megakadályozza, hogy a vörösiszapból szálló por keletkezzen. A Somló hegy környékén az uralkodó széljárások kizárják, hogy az esetlegesen szálló por a szőlőterületekre kerüljön. Felvettem a kapcsolatot a Corvinus Egyetem borászati tanszékével, hogy egy méréssorozattal tudományosan is támasszuk majd alá, hogy a katasztrófa nem érinti a Somlón termelt borok beltartalmi értékét. Tudomásom szerint az MTA szakemberei is vizsgálatokat folytatnak, hogy milyen ökológiai vonatkozásaik lesznek a történéseknek. Kérem, hogy a saját jól felfogott érdekünkben ezeket kommunikáljuk a külvilágnak, ne hagyjuk, hogy a konkurenseink ezt a helyzetet kihasználva tovább rontsák piaci lehetőségeinket.”
A Somló hegyi kápolnánál épp traktorra ül egy férfi. Szóba elegyedem vele. Lovasi Ferenc szerint az utolsó csepp volt a pohárban, ami történt. A gyermekei azt mondták, hogy nem hozzák el az unokákat ilyen veszélyes helyre. A távolba mutat, s azt mondja, még mindig vörös lé áll a réteken. Bár a Tüskeváron élő férfi somlói szőlője száz éve a család tulajdonában van, a présházat 1984-ben építették a területre, most mégis arról határozott az otthoni kupaktanács, hogy meghirdetik eladásra.
– Nem tehetünk mást, menekülünk innen.
Spiegelberg István hétvégi borkóstolóját lemondta az észtországi csapat, de a magyarokat még meg tudta győzni, hogy érdemes ellátogatniuk a hegyre. A rizlingtőkéken még ott vannak az apró szemű kis fürtök, szüret is lesz nála. A furmintot október végén szedik le, s ráadásképp az egyik egyetem borászati tanszékével vizsgáltatja meg borát saját költségén. De lehet, hogy ezután sok helyütt be kell majd vizsgálni a kukoricát, a krumplit és sok más mezőgazdasági terméket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.