Bőven meglehet a hiánycél

Bár szeptemberben az éves hiánycél 125 százaléka teljesült, az év utolsó hónapjában várhatóan hatalmas többlet alakul ki az államháztartásban, így – ha a kormány nem költi el a bevételeket – a 3,8 százalék helyett 3,3 százalék lehet a hiány. Decemberben a banki különadó második részlete, a válságadókból és a magánnyugdíj-pénztári befizetésekből származó bevételek felturbózzák a központi kasszát.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberre az egész évre előirányzott hiány 125 százaléka teljesült, az első kilenc havi deficit 1089 milliárd forintot tett ki. A szóban forgó hónapban az államháztartás 7,7 milliárd forint hiánnyal zárt – tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap. Az államháztartás részletes adataiból kiderül, hogy a vártnál több bevétel érkezett a forgalmi adóból, ami a kiskereskedelem élénkülését jelzi.
A kormányfő által bejelentett intézkedésekkel bőven teljesülni fog év végére a 3,8 százalékos hiánycél. Novemberben még – a szokásosnak megfelelően – hiánnyal zárhat a kassza, amit némiképp mérsékelni fog a magánnyugdíj-pénztári befizetések 30 milliárd forint értékű visszatartása. Decemberben azonban a korábbi éveknél – amikor jellemzően 120-140 milliárd plusz keletkezett – jóval magasabb többlet keletkezésére lehet számítani. Ekkor fizetik ugyanis be a pénzintézetek a különadó második részletét (100 milliárd forint), amihez hozzájönnek a válságadóból keletkező bevételek (160 milliárd forint) és az utolsó havi magánnyugdíj-pénztári összeg (30 milliárd forint).
– Amennyiben a kormány a hihetetlenül nagy decemberi többletet nem költi el (például Mol-részvények vásárlására vagy a kórházak adósságára), 3,3 százalék körül lenne a hiány év végére – mondta a Magyar Nemzetnek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. – Mindenki tudja, hogy idén és jövőre teljesíthető a hiánycél. Az igazi kérdés az, hogy a kormány mit tervez 2011 után – tette hozzá a Takarékbank elemzője. Szerinte lehet arra számítani, hogy a gazdasági növekedés segít majd a válságadók kivezetésében, azonban a piac türelmetlenül várja a bürokráciacsökkentő intézkedéseket. Mint mondta, a strukturális reformok körvonalazására, a teljes államigazgatási rendszer átvilágítására lenne szükség. – Akkor tudnám elhinni, hogy az állami nyugdíjrendszer biztonságosabb, ha a teljes ellátórendszert átalakítanák, például a több százezer „álrokkantat” visszaküldenék a munkaerőpiacra – tette hozzá Suppan Gergely.
– Magyarország az egyik legjobb hiányt teljesíti idén és jövőre az Európai Unióban, azonban a gazdálkodás szerkezete nem biztos, hogy ideális – mondta lapunk kérdésére Pájer Tamás, az ING befektetési igazgatója egy tegnapi háttérbeszélgetésen. Ennek ellenére a pénzintézet szerint a magánnyugdíj-pénztári befizetések felfüggesztése elvárható áldozat abban az esetben, ha az állam később ezt a kiesést valamilyen formában megtéríti. Pájer Tamás szerint is a piac jelenleg arra kíváncsi leginkább, hogy „miképpen tudja magát az állam leépíteni”. A szakember úgy látja, hogy nem is az államadósság a nagy probléma, Magyarország sérülékenysége a külső adósság mértékéből fakad. A sajtóértekezleten jelenlévő Al Denholm, az ING globális befektetési helyettes vezetője a kormány bejelentéseivel kapcsolatos kérdésünkre megjegyezte, hogy a hiányokat az egész világon zabolázni kell, nincs ebben semmi különös, s részükről elfogadható a magánnyugdíj-pénztári befizetések átmeneti eltérítése is. Aggódnak a W alakú recesszió kialakulásának veszélye miatt, jelenleg azonban nincsenek még erre utaló jelek, hiszen a jól teljesítő német gazdaság húzza magával a magyart is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.