Budapest gyorsítaná Szerbia integrációját

Magyarország határozottan támogatja Szerbia uniós integrációját, s ez ügyben aktív szerepet is játszhat a jövő évi EU-elnökség alatt – derült ki a magyar és a szerb külügyminiszter tegnapi budapesti megbeszélései után. Hamarosan elkezdheti munkáját az 1941 és 1945 közötti vajdasági eseményeket feltárni hivatott kétoldalú szakértői vegyes bizottság.

Pataky István
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország azt szeretné, ha az unió október végi luxemburgi csúcstalálkozóján a külügyminiszterek tanácsa átadná véleményezésre az Európai Bizottságnak Belgrád hivatalos EU-csatlakozási kérelmét – mondta Martonyi János külügyminiszter a szerb kollégájával folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. A magyar diplomácia vezetője azt is közölte, hogy az Országgyűlés a következő hetekben ratifikálja a Szerbia és az EU között létrejött társulási, stabilitási egyezményt. Vuk Jeremics szerb külügyminiszter kiemelte, nagyon intenzív lesz a kapcsolat, az információcsere a két ország között a 2011 első fél évében a Magyarország által betöltött uniós elnökség alatt, mivel integrációs törekvései miatt ez az időszak rendkívül fontos Belgrádnak. A belgrádi tárcavezető leszögezte: Szerbia nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, s e kérdést semmilyen szempontból nem kívánja összekapcsolni az európai uniós csatlakozással.
Lapunk kérdésére Jeremics elmondta, reményei szerint hamarosan megkezdheti munkáját az 1941 és 1945 közötti vajdasági eseményeket feltárni hivatott magyar–szerb szakértői vegyes bizottság, mivel két hete Belgrádban is megalakult egy történészekből, akadémikusokból álló, kilencfős testület. A Magyar Tudományos Akadémia már korábban kijelölte a magyar szakértőket. A téma egyébként csütörtökön szóba került a belgrádi parlamentben is, ahol Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselője felvetette, a jugoszláv partizánok által a második világháború végén a Vajdaságban a magyarok ellen elkövetett bűntetteket is el kellene ítélnie a szerb törvényhozásnak. A politikus annak a nyilatkozatnak az elfogadásáról szóló vitában szólalt fel, amely végül elítélte a szerbek ellen a kilencvenes években a volt Jugoszlávia területén dúló háborúkban elkövetett bűntetteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.