Egyelőre nem szennyezett a vízhálózat

Egyelőre nem szennyeződött az ivóvízhálózat, és a szennyező anyag sugárzása sem nagyobb az átlagos mértéknél a vörös iszappal elöntött területen – közölte tegnap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A szennyeződött élelmiszerek és takarmányok fogyasztását azonban megtiltották a térségben. Az iszap a  Rábát és a Dunát is elérheti.

Munkatársunktól
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szennyeződött az ivóvízhálózat és a szennyező anyag sugárzása sem nagyobb az átlagos mértéknél a vörös iszappal elöntött területen – közölte tegnap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a folyamatos mintavétel eredményei alapján. A lakosságot kétóránként tájékoztatják a helyzetről, a kárfelszámolás azonban hónapokig is eltarthat. A közműszolgáltatásból hétfőn kizárt területeket szakaszosan kapcsolják vissza az ellátásba. A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a Marcal folyó teljes hosszán tegnap harmadfokú készültséget rendelt el. Az erősen lúgos vörös iszap már elérte a folyót, amibe három helyen savasító anyagot öntöttek, illetve nagy mennyiségű gipsszel próbálják lekötni a szennyeződést, hogy az ne érhesse el a Rábát és a Mosoni-Dunát. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint ez néhány napon belül bekövetkezhet. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet tegnap a tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófához hasonlította a történteket, s azonnali elhárítást követelt. Hazai szakemberek szerint ilyen méretű katasztrófára emberemlékezet óta nem volt példa, így felbecsülni sem lehet, mekkora a kár. A helyszínre utazott a Magyar Tudományos Akadémia kilenctagú szakértői csoportja, hogy javaslatot tegyen a kár felszámolására. A vegyészekből, biológusokból, környezetvédelmi szakemberekből álló csoport tegnapi jelentése legfontosabb feladataként a kutak vízminőségének felmérését jelölte meg.
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság döntött arról, hogy megtiltják a szennyeződött élelmiszerek és takarmányok fogyasztását. Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság és a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: kérik a lakosságot, hogy a kiskertek veteményeit se fogyasszák, de védőmaszkra nincs szükség, ugyanis a levegőben nincs szennyező anyag. A Veszprém, a Győr-Moson-Sopron és a Vas megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ – mint első fokú vadászati és halászati hatóság – tegnap a térségben a visszavonásig érvényes halászati, horgászati, vadászati tilalmakat rendelt el. A tilalom alá eső területek kiterjedése módosulhat, amiről folyamatosan tájékoztatnak.
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár tegnap elrendelte, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek vizsgálják felül a zagytározók engedélyét. A rájuk vonatkozó előírások eltérők lehetnek, befolyásolhatják ezeket a létesítmény tulajdonságai, a hulladék mennyisége és minősége, a tárolt zagy árhullámának csillapítására alkalmas tulajdonságai. A szabályokat befolyásolhatja az időtartam is, mely alatt egy árhullám olyan területet ér el, ahol emberek tartózkodnak. A zagytározó gátak sérülése esetén az emberi életet fenyegető veszély akkor áll fenn, ha a víz vagy a zagy szintje a tározó területén kívül legalább 0,7 méter a talajszint fölött, a víz vagy a zagy sebessége meghaladja a másodpercenkénti fél métert.
– Magyarországon a még működő ajkai timföldüzem mellett, továbbá a már bezárt almásfüzitői és mosonmagyaróvári timföldüzemek közelében vannak olyan zagytározók, amelyekben vörös iszap is található – mondta Szuhi Attila, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület projektvezetője. Becslése szerint az unióban veszélyes anyagnak nem számító vörös iszapból körülbelül 35 millió tonnát tárolhatnak az országban. A lúgos kémhatású vörös iszap a bőrt és a szemet marja. A vizekbe kerülve halpusztulást okozhat, bár nem akkorát, mint a ciánmérgezés. Az emberekre nézve veszélyes, ha mérgezett állatot fogyasztanak – írta a Levegő Munkacsoport. Értékelésük szerint a vörös iszapnak a kiszáradt talajból felszálló pora is mérgező az emberekre, állatokra. A vörös iszap olyan, súlyosan egészségkárosító nehézfémeket tartalmazhat, mint az idegméreg ólom, a rákkeltő kadmium, arzén és króm. Megvan az esélye, hogy radioaktív anyagok is feldúsulnak a vörös iszapban. További súlyos veszélyt jelenthet, ha az iszap bejut a talajvízbe. Utóbbi szétterítheti a szenynyeződést, ami bekerülhet az ivóvízbázisba, a termőföldekbe. Márpedig a nehézfémekkel szennyezett ivóvíz erősen mérgező. Egyes nehézfémek felszívódnak a növényekbe is. A nehézfémmel szennyezett területeket általában talajcserével kármentesítik, a szennyezett földet pedig veszélyeshulladék-lerakóba viszik.
– A vörös iszap zagytározójába került anyagok annak a tevékenységnek a végtermékei, amelyek akkor keletkeznek, amikor az alumínium-oxidokat különválasztják a vas-oxidoktól – nyilatkozta Juhász Árpád geológus. Az előbbiek kerülnek később a timföldkohókba, az utóbbiak pedig a lúgos vegyülettel a zagytározóba. A tárolt anyagban különböző nehézfémek vannak, például előfordul a vas mellett titánium is. A radioaktív anyag jelenléte azonban elenyésző – tette hozzá a szakértő, aki a zöldekkel szemben azt állítja, a veszélyes anyag nem okozhat mérgezést a folyókba kerülve, mert felhígul, de megváltoztathatja a víz kémiai öszszetételét, és ez eredményezhet nagy halpusztulást. Az ország több pontján vannak még eltemetve olyan veszélyes hulladékok, amelyek súlyos károkat okozhatnak, ha nem sikerül stabilizálni a helyzetüket. Ürömön, a csókavári bányában például gázgyári salak pihen, amely eltávolításra vár, mert könnyen beszivároghat a budai fürdők vizét adó talaj alatti hőforrásokba. A kőbányában elhelyezett 60 ezer tonnányi gázmassza területét sikerült szigetelni, de az ottani kármentesítésre eddig nem volt pénze a minisztériumnak. Nagytétényből nemrég sikerült eltávolítani a talajból azt az óriási ólomszennyezést, amelyet az egykori Metallochemia gyártelep okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.