Határozott romapolitika a beilleszkedésért

Szakmai és pénzügyi értelemben sorra felülvizsgálja a kormány a felzárkózási és esélyegyenlőségi programokat, amelyek gyakran az eredménytelen balliberális romapolitika „csontvázlelőhelyei” lehetnek. A leszakadt cigányrétegekkel való új kormányzati törődés nem tűnik sem álszentnek, sem megbélyegzőnek.

Munkatársunktól
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világossá vált, hogy az Orbán-kormány a mélyszegénységen élők tágabb kategóriáján belül tekint azokra a roma tömegekre, amelyeknek nem sikerült beilleszkedniük az amúgy is nagy feszültségekkel terhelt társadalomba. Nem mossa össze ezt a szociokulturálisan is sajátos közösséget és a nem cigány nyomorgó rétegeket, de etnikai alapon nem zár ki senkit abból a célcsoportból, amelyre külön államtitkárság szakosodott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon (KIM) belül. Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és csapata megpróbálja a csaknem lehetetlent: hogy valóban hatékonyan lépjen föl a mélyszegénység visszaszorításáért, kiemelt figyelemmel a cigányok integrációjára. Mindez azután, hogy bebizonyosodott: a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-időszakban tárcák sokaságánál aprózódott részterületekre a téma, romaintegrációra szakosodott élősködők kezén csorogtak el forintmilliárdok. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság közigazgatási helye, funkciója azonban több lehetőséget nyújthat arra, hogy az egyedül lehetséges módon, azaz egyidejűleg próbálják javítani az oktatási, szociális, egészségügyi, foglalkoztatási és lakhatási körülményeket a rászorultaknál.
A hivatalba lépett kormány egyik első intézkedése volt, hogy az árvíz okozta romok eltakarításába és a házak újjáépítésébe bevonta a helyi cigányokat is. Több államtitkárság közreműködésével az állam maga vette kezébe az árvíz sújtotta roma gyerekek mintegy 700 fős csoportjának balatoni üdültetését.
Utóbb létrejött a társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság is, a minisztériumok idevágó munkájának és a felzárkózási programok összehangolására; elnöke Balog Zoltán államtitkár lett. Van irányítója az eddigi, sok esetben csúfos kudarcot vallott romaprogramok pénzügyi felülvizsgálatának is: Navracsics Tibor közigazgatási miniszter Farkas Flórián fideszes képviselőt, a Lungo Drom elnökét nevezte ki miniszteri biztosnak. E kormány politikája markánsan különbözik elődjétől a Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzathoz való viszonyulásában is. A baloldali–liberális kormányok aggálytalanul partnernek, sőt pártpolitikai szövetségesnek tekintették a rovott múltú vezetők által irányított OCÖ-t, mit sem törődve a folyamatos, alig palástolt gazdálkodási anomáliákkal. Szászfalvi László nemzetiségi kapcsolatokért is felelős államtitkár azonban elzárta az OCÖ pénzcsapjait, elérte a kormányzatnál, hogy kezdeményezze az Állami Számvevőszéknél a cigány önkormányzatiság csúcsszervezete gazdálkodásának átvilágítását az utolsó másfél évre vonatkozóan. Eredménye egy letaglózó ÁSZ-jelentés lett, s az, hogy a számvevőszék büntetőeljárást kezdeményezett az OCÖ elnöke és hivatalvezetője ellen.
Tágabban, illetve részben idetartozik, hogy a Fidesz–KDNP-kormány és parlamenti képviselői több rendészeti intézkedést, jogszabály-módosítást hoztak a közbiztonság helyreállítása érdekében. Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök már többször is kétségtelenné tette: számára alapvető érték az emberi méltóság, s ezért nem hajlandó megbélyegezni a roma etnikumot és tagjait a cigánybűnözés kifejezéssel. A kormány láthatóan alapoz arra, hogy az illegális román és bolgár cigány bevándorlók francia hatósági kezelése, illetve a jövőre esedékes soros magyar uniós elnökség ráirányíthatja a figyelmet az immár egész Európát érintő, csak közösen megoldható romakérdésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.