Kína fizeti majd Európa adósságát?

2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több jel mutat arra, hogy az exportért folyó globális valutaleértékelési küzdelemben Kína – kihasználva az euróövezet leggyengébb láncszemeinek pénzügyi nehézségeit – alaposan bevásárol néhány tagállam kötvényeiből, amivel akár egy évtizedre betonbiztos pozíciót harcolhat ki magának az uniós pénzpiacokon. Az ázsiai nagyhatalom az államkötvény-vásárlásokkal lényegében két legyet üt egy csapásra: egyrészt viszonylag magas kamatot kap a nemrég leminősített spanyol, portugál és ír állampapírok után, másrészt szép lassan befészkeli magát az eurózóna hitelezői közé.
A világ legnagyobb valutatartalékával rendelkező Kína így csökkenti függését a dollár árfolyamától, ami azonban még ennél is fontosabb: a gyenge tagállamok pénzügyi „kisegítésével” csökkenti az euró leértékelődésének kockázatát. Az exportpiacokért folytatott devizaháborúban Kína fő célja ugyanis az, hogy elkerülje a közös európai fizetőeszköz leértékelődését. Ha ez így történne, az ázsiai óriás könnyen elveszítheti a Németországtól szűk egy éve elhódított aranyérmes helyét a világ exportőreinek versenyében. Az óriási költségvetési deficittel küszködő Spanyolország kötvényeiből már júliusban alaposan bevásároltak a kínaiak: ekkor egymilliárd dollárért vettek tízéves lejáratú spanyol állampapírokat. Ez azonban csak a kezdeti lépés volt, az eurózóna állampapírpiacán folytatódik a menetelés: a perifériához tartozó Portugália és Görögország állampapírjai iránt erőteljesen érdeklődnek Pekingben, a görög kötvények vásárlását pedig szinte már kész tényként kezelik a piacok.
Ami Portugáliát illeti, a kínai központi bank képzési igazgatója, Wang-jong a napokban már nyíltan fölvetette, hogy hazájának vásárolnia kellene a nemrég leminősített mediterrán állam adósságából. A kínai Securities Times lapnak nyilatkozó igazgató nem is titkoltan úgy indokolta a felvetést, hogy erre a gyenge jüan védelme miatt van szükség. Elemzők szerint az ázsiai nagyhatalom a vásárlásokkal szeretné megelőzni azt is, hogy az Egyesült Államok a jövőben olyan koalíciót hozhasson létre, amelyik végül kikényszeríti a mesterségesen alacsony árfolyamon tartott jüan nagyobb mértékű leértékelését. Kína emellett fokozatosan nemzetközivé teszi fizetőeszközét, például úgynevezett valutacsere-megállapodásokat kötött Brazíliával és Oroszországgal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.