Kolontár: kész a védőgát alapja

Kihelyezett ülést tart ma Veszprémben a kormány, amelynek témája főként a vörösiszap-katasztrófa – tudatta a szóvivő. Közben befejezték a Kolontárt védő gát alapjának építését. Lapzártánkig nem romlott tovább az iszapot tároló, korábban megsérült 10-es kazetta állapota, ám a kitelepített lakók a hét végéig nem térhetnek vissza Kolontárra. A légszennyezettséget folyamatosan mérik, az ÁNTSZ szerint a portelítettség csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket.

Velkei Tamás
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraindulhat a termelés. A hét végén újraindítják a termelést a Mal Zrt.-ben – jelentette be Bakondi György kormánybiztos, aki elmondta, keddtől a cég minden telephelyét a rendőrség őrzi és ellenőrzése alá vonta az informatikai rendszert is. Közölte: a menedzsmentet nem menti fel, hanem felügyelőket rendel föléjük, nem veszi át a tulajdonosi jogokat sem, csak a törvényben meghatározott jogait gyakorolja. A kormánybiztos bemutatta a stábját is, két helyettese: Tollár Tibor és Valenta László. Bakondi elmondta: tegnap házkutatás volt a Mal budapesti központjában, s a nap folyamán találkozott a cég igazgatóságával és felső vezetőivel. Kérésére az APEH megkezdte a cég teljes revízióját, ugyanakkor üzleti titoknak nevezte a Mal tartozását. A biztos tevékenységéhez jogkört a parlament által hétfőn este elfogadott lex Mal biztosított, a Schmitt Pál államfő által szentesített törvényt tegnap ki is hirdették. A jogszabály szerint rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben a gazdálkodó szervezetek működése, az állam nevében pedig az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. A módosítással a kormány célja az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák elleni hatékony fellépéshez, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez szükséges, az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségének megteremtése volt.


Elkészült a Kolontárt védő gát alapja, amely az épülő hármas körgát harmadik védővonala – közölte tegnap reggel Dobson Tibor kármentesítési szóvivő, hozzátéve, az utóbbi egy napban nem romlott a megsérült 10-es kazetta állapota. Lapunk úgy tudja, a gátat dolomittal erősítik tovább. A kitelepített lakók a hét végéig nem térhetnek vissza Kolontárra, a Torna-patak és a gát között azonban nyolc lakóházat le kell bontani a teljes védmű megépítéséhez. A munka nagy tehergépkocsi-forgalommal és porral jár, ezért a légszennyezettséget folyamatosan mérik. Az ÁNTSZ adatai szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Itt a mentésben részt vevők számára kötelező az álarc viselése.
A Greenpeace Bécsben közölte, vegyi elemzéseik újabb eredménye szerint a finompor jelentősen túllépi a határértéket, köbméterenként 60-300 mikrogamm, miközben a határérték 50 mikrogramm. Az arzén mellett pedig legkevesebb három elem okozhat tartós környezeti és egészségügyi problémákat: a vörösiszap antimon-, nikkel- és kadmiumtartalma emberre, állatra és a környezetre nézve egyaránt „problematikus lehet”. A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport levélben kérte a belügyminisztertől az adatok tisztázását, az emberek fokozott védelmét.
Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a Kormányzati Koordinációs Bizottság tudományos tanácsának elnöke viszont azt jelentette be, hogy a vörösiszapban található legveszélyesebb elemek nem jutottak tíz centiméternél mélyebbre a talajban, s ott sem haladják meg a szennyezettségi határértékeket. Hozzátette: tovább kell vizsgálni a talaj termőképességében bekövetkezett változást, amelynek eredményére egy-két hetet várni kell.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szintén tegnap közölte: szakértőket küld Magyarországra, hogy segítsen a hatóságoknak annak felmérésében, milyen hatást gyakorol az egészségére a vörösiszapömlés.
Nem érinti Győr-Moson-Sopron megyei ivóvízbázisát az iszapszennyezés – ezt már a védelmi bizottság állapította meg tegnap. A Rába és a Mosoni-Duna közelében fekvő megyei vízművek által szolgáltatott ivóvíz biztonsággal fogyasztható, három kút olyan mélyen fekvő, védett vízrétegből táplálkozik, amelynek szennyeződése kizárható. Kárfelmérő bizottság létrehozásáról is döntöttek, amely pontosítja a lakosság igényeit, a károsult területet és ingatlanokat – mondta Lasztovicza Jenő, a testület elnöke. A Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal visszavonásig talajművelési és erdőgazdálkodási tilalmat rendelt el a katasztrófa sújtotta területen.
Devecserben kijelölték az épülő új lakópark helyét, a terveket Makovecz Imre tervezőcsapata készítette. Eközben tegnap már meghaladta a százmillió forintot a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege.
– A katasztrófa bebizonyította, erős európai szabályozásra van szükség a veszélyes anyagokkal dolgozó magáncégek hatékonyabb és szigorúbb ellenőrzésére – hangsúlyozta Hankiss Ágnes fideszes európai parlamenti képviselő közleményében. Az Európai Bizottság elkészítette a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris katasztrófák, terrortámadások megelőzésének és elhárításának cselekvési tervét, amelyet az Európai Parlament a hetekben vitat meg.
A magyar parlamentben tegnap is téma volt a tragédia. A profitéhség okozta a katasztrófát – jelentette ki napirend előtt Ékes József. A fideszes politikus rámutatott: már 1999-ben is felemelte a szavát a parlamentben a vörösiszap miatt, s már ekkor is felmerült, hogy biztonságosabb, bár drágább lenne a száraztárolás. Ékes szerint a 2002-es privatizálások után megszakadtak az ez irányú tárgyalások, pedig ha az iszapot száraz állapotban tárolnák, akkor akár harminc százalékkal is csökkenteni lehetne a nátrium-lúg erősségét. Ángyán József, a Vidékfejlesztési minisztérium államtitkára válaszában leszögezte: az elmúlt nyolc évben széthordták a közvagyont, a maximális profit megszerzése érdekében a helyi közösségek érdeke és a környezetvédelem háttérbe szorult.
Másként látja a történteket a Magyar Demokratikus Charta, amely a kormányzati lépések kapcsán tiltakozott „a piacgazdaságot és a jogállamot ért újabb támadások ellen”. Hozzátették: a miniszterelnök kezdettől fogva személyek elleni indulattá igyekszik transzformálni a tragédia nyomán támadt társadalmi megdöbbenést. Szerintük olyan határt léptek át a parlament hétfői ülésen, aminek a következményei beláthatatlanok. Ez lehetőséget ad bármilyen magánvállalat államosítására, egyszerű rendeleti úton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.