Kutatóegyetemi program rekordpénzből

2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt fókuszterületen 118 kutatócsoport dolgozik a debreceni kutatóegyetemi program sikeréért. A molekulatudományi, fizika-, számítás- és anyagtudományi, molekulárismedicina-, egészség- és környezettudomány, valamint a nyelvtudományi és bioetikai témákkal foglalkozó csoportok három év alatt hárommilliárd forintból gazdálkodhatnak. A kutatások nem öncélúak, az egyetem egy külön csoportot hozott létre annak érdekében, hogy az eredmények rövid idő alatt hasznosulhasson, illetve termékként megjelenhessenek az egészségpiacon – jelentette be Fábián István, az egyetem rektora.
A projekt szakmai vezetője, Fésüs László kiemelte, a kutatóegyetemi projekthez kapcsolódó hárommilliárdos pályázati forrás évtizedekre visszamenően a legnagyobb volumenű befektetés a felsőoktatási intézmények keretein belül folyó kutatásokba. Az ebben rejlő lehetőségek kiaknázásához a Debreceni Egyetem is igyekszik hozzátenni a saját részét. Az uniós projekt önerejeként megkövetelt öt százaléknál többet, mintegy kétszázmillió forintot fordítottak az öt kiemelt terület kutatási céljait szolgáló eszközök beszerzésre, s ezzel együtt mintegy 550 millió forintos fejlesztést tudtak megvalósítani. A rövidesen rendelkezésre álló műszerek között számos olyan is van, ami országosan egyedülálló. A kutatások eredményei rövidesen a gyógyszeriparban és a vegyiparban is megjelennek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.