Nő vezetheti Brazíliát

Bejött a papírforma a vasárnapi brazil elnökválasztáson:  az elnök, Luiz Inácio „Lula” da Silva kiszemelt utódja, Dilma Rousseff nyerte az első fordulót legfőbb vetélytársa, José Serra előtt.

2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az urnákhoz járuló valamivel több mint 111 millió választópolgár egyszerű többsége, 46,9 százaléka a volt kormányfő, Dilma Rousseff mellett szavazott, míg José Serra, Sao Paulo állam volt kormányzója csak a voksok 32,61 százalékát kapta. A harmadik helyen Amazónia szülötte, az 52 éves Marina Silva végzett, aki két éve még a környezetvédelmi tárca birtokosa volt (19,33), és nagyon valószínű, hogy a mérleg szerepét fogja és akarja betölteni. Még nem volt hajlandó elárulni, hogy kivel szövetkezik a második fordulóra. Mivel miniszterként nem volt éppen felhőtlen a viszonya Rousseffel, elég valószínű, hogy őt választja, és nagyon meg fogja kérni támogatása árát. Ezt már csak azért is megteheti, mert a zöld párt (PV) színeiben megszerezte az ország székhelyét, Brazíliavárost.
A 62 éves Dilma Rouseff fő programja, hogy győzelme esetén folytatja elődje, Lula szegénységellenes programját. A tanulatlan államfő kettős, diadalmenetnek számító mandátuma ellenére ugyanis még bőven maradt megoldandó probléma az egész országban. A 68 éves közgazdász Serra több kormánytisztségben is kipróbált, tapasztalt politikus, aki nyolc éve éppen Lulától szenvedett vereséget. A szociáldemokrata párt (PSDB) jelöltjeként Serra másodszor már végre szeretné elérni az áhított célt, hogy ő vehesse át a zöld-sárga elnöki vállszalagot. Az ellenzéki – a PSDB körül tömörülő – pártok kulcsfontosságú államokat és városokat szerezte meg (Minas Geraist és a legnépesebb Sao Paulót), a kormányzó Munkáspárt és szövetségesei pedig a 27 államból több – tizennyolc – országrészben győztek.
Eliane Cantanhede, a tekintélyes brazil lap, a Folha de Sao Paulo elemzője szerint is megnőtt az olyan jelöltek szerepe, mint a népszerű cirkuszi bohóc Tiririca (Tücsök) vagy az 1994-es világbajnok válogatott két volt játékosa, Romário és Bebeto. A világbajnokság előbbi hőse a szocialista párt színeiben indult, de tavalyi bemutatásakor hirtelen nem is tudta, hogy melyik pártot képviseli. Mind Romário, mind Bebeto elérte célját, mert előbbi Rio de Janeiro városvezetés-képviselője, utóbbi pedig ugyanott a törvényhozás tagja lett. A tanulatlanok inkább őket választják, mint a szürke és elég unalmas, nekik érthetetlen programokkal kampányoló hivatásosokat. A tanultabbak és a diplomások pedig belefáradtak az ígéretekbe, és azért szavaznak rájuk, mert így akarják büntetni a „lódító léhűtőket”. Egyes pártok azért is veszik igénybe a lakosság körében igen népszerű médiaszemélyiségeket, mert a pártlistákon így be tudják csempészni azokat, akik maguktól nem lennének képesek mandátumot szerezni. Ezt az elvet és gyakorlatot bizonyítja Tiririca, polgári nevén Francisco Everardo Olivieira Silva válasza is egy fórumon adott kérdésre: egyelőre fogalma sincs, hogy mit csinál egy képviselő, de szavazzanak rá, és megígéri, hogy kideríti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.