Pedagógusok versengtek egymással

Természeti jelenségek, törvényszerűségek élményszerű bemutatására vállalkozott tizenhat pedagógus szombaton a Csodák Palotájában, a Színpadon a tudomány elnevezésű rendezvényen.

Péterffy Balázs
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizika- és kémiatanárok kísérletekkel, bemutatókkal „mérkőztek” meg egymással. Kilenc díjazott jutott tovább a 2011 áprilisában Koppenhágában megrendezendő európai versenyre. A rendezvény fővédnöke, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke megnyitóbeszédében kiemelte: manapság a nagyvárosi gyerekek sok természeti jelenséggel nem is találkoznak, ezért különösen fontos bemutatni ezeket. Mint fogalmazott, „amit nem látnak a gyerekek, az iránt biztosan nem fognak érdeklődni”.
A rendezvény egyik legfőbb célja elindítani egy olyan folyamatot az oktatásban, amelyben minden tanár a tanulók érdeklődéséhez, kérdéseihez is igazítja az oktatási módszerét és a tananyagot. A verseny a döntéshozókhoz is szólt: többet kellene költeni az iskolák kísérleti eszközökkel való felszerelésére – tette hozzá Pálinkás József. Az érdeklődők a kísérletek mellett színdarabokat és Lego robotok által végzett kémiai bemutatót is láthattak. Voltak didaktikai jellegű előadások, amelyek a tanároknak szóltak, és színpadi jellegűek is, amelyek elsősorban a diákoknak – nyilatkozta Sükösd Csaba zsűritag, tanszékvezető egyetemi tanár, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat alelnöke. A zsűri elnöke, Náray-Szabó Gábor egyetemi tanár, akadémikus a döntés után elmondta: az értékelés során a három legfontosabb szempont az eredetiség, a tudományos tartalom és az előadás módja volt. A díjazottak: Góczi Ildikó és Jarosievitz Beáta, Kirsch Éva, Szórád Endre, Murányi Zoltán és Vida József, Jendrék Miklós, Márki-Zay János, Lang Ágota, Piláth Károly, Sebestyén Zoltán. A Richter Gedeon Nyrt. különdíját Murányi Zoltán és Vida József, a Paksi Atomerőmű Zrt. különdíját Kirsch Éva kapta. – Ez egy igen nívós esemény volt, sűrűbben kellene ilyet rendezni, mivel ezek hozzák közelebb a tudományt az átlagemberhez – fogalmazott Egyed László zsűritag, a Csodák Palotája igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.