Sikeresek hazatért fiatal kutatóink

Beszámolót tartottak tegnap Budapesten az elmúlt évben elért eredményeikről a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programjának győztesei. Az először tavaly meghirdetett pályázat célja, hogy visszacsábítsa és itthon tartsa a tehetséges fiatal kutatóinkat.

Győr Ágnes
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási küzdelem folyik a fiatal kutatókért Európában és a világban egyaránt, hiszen ők jelentik egy-egy ország számára a jövőt – fejtette ki Pálinkás József, az MTA elnöke, aki szerint Magyarország nem engedheti meg magának, hogy kimaradjon ebből a versenyből.
Érdemes volt hazatérni – hangsúlyozta beszámolója elején Szabadics János agykutató, aki egy éve és három hónapja költözött vissza az Egyesült Államokból, a Kalifornia Egyetemről. A fiatal tudós – aki azóta a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben alapított saját csoportot – reméli, hogy kollégáival folytatott munkája hosszú távon hozzájárulhat az epilepszia gyógyszeres kezeléséhez.
A tavaly tavasszal pályára állt Kepler űrtávcső segítségével érkező adatok vizsgálatát végzi az a tizenkét tagú kutatócsoport, amelyet Kiss László fizikus-csillagász hozott létre. Az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének tudósa – aki hét év után költözött haza Ausztráliából – munkatársaival emellett más csillagok körül keringő bolygók, az úgynevezett exobolygók holdjainak modellezésével is foglalkozik.
Papp Béla biológus korábban a Manchesteri Egyetemen folytatta kutatásait, tavaly óta azonban már az MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetében vizsgálja csoportjával az antibiotikumokat. Ezeknek a hatása a kórokozókkal szemben idővel gyengül, az új szerek kifejlesztése pedig rendkívül költséges – fejtette ki a kutató. Ezért helyette kollégáival olyan meglévő hatóanyagok kombinációjával, antibiotikum-koktélokkal kísérletezik, amelyek egymás hatását erősítik.
Az MTA Enzimológiai Intézetét vezető Buday László a sejtek vándorlását vizsgálja az emberek és az emlős állatok szervezetében. Kutatótársaival olyan génhiányos egeret hoztak létre, amelyből eltávolították a HOFI-fehérjét. Vizsgálataik közben jöttek rá, hogy egy ritka, de súlyos betegség, a Frank ter Haar- szindróma hátterében is e sejtmozgás sérülése állhat – mondta a korábban a SOTE-n kutató biológus.
A digitális adatvédelem és a dokumentumok kiszivárogtatása elleni küzdelem áll a középpontjában annak a kutatásnak, amelyet a kanadai Simon Fraser Egyetemről hazatért, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutató Intézetében csoportot alapító Tardos Gábor vezet. A tudósok az úgynevezett ujjlenyomatkódok tökéletesítésén dolgoznak. Másik kutatási területük a titokmegosztás.
Beszámolóik alapján a bírálatokra felkért tudósok mind az öt kutatócsoport teljesítményét elismerésre méltónak találták és javasolták a megkezdett programok további akadémiai finanszírozását. A Lendület programot idén is körülbelül 300 millió forinttal támogatja a Magyar Tudományos Akadémia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.